Hétvezér est

2023.04.17. 18:30

Szücsi Frigyes régész előadása Fehérváron

A Fejér Szövetség 591. Hétvezér estjén Szücsi Frigyes régész A kagánságtól az Árpád-korig címmel tart előadást április 18-án, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

Szücsi Frigyes (j) régész

Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

Szücsi Frigyes régész a Szent István Király Múzeum munkatársa az avar-kor – kései hun (vagy korai magyar?) – és az Árpád-kor történeti korszakainak kiemelkedő kutatója, számos Fejér megyei ásatás vezető régésze.

– Szücsi Frigyes három évvel ezelőtti előadásából tudtuk meg, hogy Európa kőfallal védett városai közt az elsők között (ha nem éppen a legelső!) lehetett Szent István városa, a királyi Fehérvár – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke. – A jeles régész mostani előadásában a Kárpát-medencei avar korszakkal párhuzamos folyam- vagy Etel-közi kagánságtól a Turul-házi uralkodókig vezető „Árpádok” útját idézi meg – mondhatni – régész szemüvegen keresztül, avagy régészeti leletek alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában