Táncok sokfélesége a világnapon

2023.04.27. 16:00

Néptánc és kortárs balett előadások, Tánc Ünnep is lesz Székesfehérváron A tánc világnapján

Az Alba Regia Táncegyüttes sok éve azzal ünnepli A tánc világnapját, hogy gálaműsort állít össze és mutat be népes közönségének. Idén sem lesz ez másként, így április 29-én, szombaton este ismét fellépnek a Vörösmarty Színházban, már tudhatóan telt ház előtt.

Bokros Judit

Az Alba Regia Táncegyüttes Verslábak című produkciója is látható majd a tánc világnapi műsorban

Fotó: FMH-Archív

Azok, akiknek még sikerült jegyet váltaniuk, három részes műsort láthatnak. Amint azt Majoros Róbert művészeti vezetőtől megtudtuk: az első rész a tavalyi, sikeres Mesenép című táncjáték kivonata lesz. A körülbelül ötvenperces előadásból a táncos részeket őrizték meg, ezekből negyedórás blokk állt össze. A második rész az újdonság: három mezőségi település tánchagyományait mutatják be. Az együttes szenior csoportja önállóan táncolt melegföldvári táncokat, az Alba Regia AMI junior csoportja ördöngösfüzesi, Pulutyka csoportja pedig vajdakamarási táncokat járt. Ezekből gyúrt össze egy nagyobb koreográfiát Majoros Róbert, akitől megtudtuk, hogy körülbelül hatvan táncos lesz egyszerre a színpadon. A harmadik rész az évekkel ezelőtt bemutatott, folklorizálódott Petőfi Sándor-versekre épült Verslábak című koreográfia felújított változata. Ebben szintén a népdallá vált Petőfi-versek adják az alapot, ám van hozzá olyan történet, adalék, amely többet mutat meg a költő életéből. 

A tánc világnapi est koreográfusai Majoros Róbert mellett Molnár Gábor, Chiffor Lénárd és Sáfrán Balázs, Göbölös Gábor pedig dramaturgiai tanácsadó. 

A Székesfehérvári Balett Színház nyílt napon ad ízelítőt néhány koreográfiájából
Fotó: FMH-Archív

A Székesfehérvári Balett Színház ugyancsak szombaton, ám a Pelikán Fészekbe várja ingyenes nyílt napra a társulatuk és a balett, a kortárs tánc iránt érdeklődőket. A programokon való részvételhez regisztráció szükséges. Először, 10-11:30-ig balettgyakorlatba nyerhető betekintés, majd 12-13 óra között közönségtalálkozó kezdődik a társulat igazgatójával, Egerházi Attilával és a táncosokkal. Este hét órától a balettszínház három egyfelvonásos darabját – Whim (Szeszély), Shining Shadows (Fénylő árnyak), Bolero – mutatják be Táncparádé címmel. 

A Székesfehérvári Táncművészek Szövetsége pedig ugyancsak most szombatra időzítette a II. Fehérvári Tánc Ünnepet, amely a belvárosban, 10 órakor kezdődik egy flashmobbal. Aki több, Fehérváron választható táncstílust szeretne kipróbálni, az 11-től 14:30-ig, a Köfém Művelődési Házban tartandó táncválasztón teheti ezt meg. Ezután, 15 órától Beszélgetés a táncról címmel kezdődik program, amelyen a sport és a teljesítménykényszer hatásairól is szó lesz szakemberek részvételével. Zárásként 18 órától látható majd a 10. Fehérvári Táncfesztivál a művelődési ház színpadán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában