Kiállítás

2023.04.01. 19:50

Megalakulásuk óta harmadszor állítottak ki a foltvarrók Csákváron

Egy híján húsz éves a csákvári Foltvarró Kör, amelynek nem először és minden bizonnyal nem is utoljára nyílt kiállítása az Emlékházban.

Borsányi Bea

Az egyénileg készített munkák mellett közösen készített darabok is kiállításra kerültek

Fotó: Némedi István

A foltvarrás 2004-ben indult a településen, a tagokat egy Fejér Megyei Hírlapban megjelent cikkben, illetve a helyi Hírmondóban közzétett hirdetésben toborozták. A felhívásra 16 fő jelentkezett. Első vezetője Szabóné Köntös Erzsébet volt, később Némethné Véber Ilona örökölte a feladatot, aki egészen 2020-ban bekövetkezett haláláig vezette, tanította a hol kisebb, hol nagyobb létszámú csoportot. Akkor Somogyi Irén, „mindenki Babija” vette át a csoport vezetését, ám ő már csak havonta egyszer vesz részt a foglalkozásokon, ugyanis több csoportja is van és már nem is Csákváron lakik.

- Én inkább csak szakmai irányítója, segítője vagyok a csapatnak. Mivel többségük hosszú évek óta gyakorolja a foltvarrás tudományát, nagyrész maguk is jól boldogulnak. Ugyanakkor a foltvarrás az a műfaj, amiben mindig lehet szintet lépni. Az én feladatom, hogy a minőségi foltvarrás szintjeinek megugrásában segítsem a csákvári Foltvarró Kört – mondta Somogyi Irén.

A hosszú évek ellenére a foltvarró hölgyek lelkesedése töretlen, ma is ugyanazzal az elánnal tanulnak új technikákat és készítik a különböző darabokat, mint induláskor. A szombat délután nyílt kiállításon a szakkör mind a tíz tagja bemutatkozik egy-egy alkotással, de az egyénileg varrottak mellett négy nagyobb lélegzetű munka is kikerült, amelyet közös erővel készítettek. Ezek közül talán a Virágoskertem címet viselő a leglátványosabb. A készítők neve nincs külön feltüntetve az egyes munkák mellett, melyek között nem a téma, inkább a színvilág jelenti azt a kapcsolatot, amely szerint a teremben csoportosították a falakra és a kisebb asztalokra került alkotásokat. 

Somogyi Babi véleménye szerint a legértékesebb munkák kizárólag kézzel készülnek és úgy véli, a foltvarrás ezen módja az, ami a leginkább kikapcsol. - Ha így dolgozik az ember, az igazi kézimunka, nem pedig „zakatoló blokkgyártás”, aminek a végén majd összeáll a kész darab. Kézzel öltögetni olyan elfoglaltság, amibe könnyen elmélyülhet az ember – vallja.

Többen a kezdetektől aktív tagjai a Foltvarró Körnek
Fotós: Némedi István 

A foltvarrók kiállításával – melyet május második feléig lehet megtekinteni – nyitott egyébként újra a kényszerű téli szünet után a Csákvári Emlékház, ahol ebben az évben is több programmal készülnek a szervezők: a kiállítások mellett idén is folytatódik a Beszélgessünk és a Zenés Vasárnap Délutánok sorozat. Előbbi a tervek szerint először április 14-én jelentkezik, amikoris Bakonyi István és Cserta Gábor lesz az Emlékház vendége, részben Petőfi születésének 200. évfordulója, részben pedig Esterházy Péter, író születésnapja okán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában