Gálaest

2023.04.30. 07:15

Látványos táncszínház és díjátadó – így ünnepelték a tánc világnapját Fehérváron (galéria)

Csordultig telt a Vörösmarty Színház nagyszínpadának nézőtere, ahol a tánc világnapjához kapcsolódóan az Alba Regia Táncegyesület díjátadóval egybekötött előadását láthatta a közönség.

Héjj Vivien

Fotó: Klein Anna

A tánc világnapja több mint négy évtizedes múltra tekint vissza. Az Unesco Nemzetközi Színházi Intézetének Nemzetközi Táncbizottsága hozta létre Jean-Georges Noverre, francia táncos és balettmester, a táncművészet első nagy újítójának születésnapján. Az ünnep alkalmából az Alba Regia Táncegyüttes egyestés összeállítással készült. A gálaest kezdetén a Mesenép című táncszínházi előadás látványos elemekben bővelkedő kivonatát élvezhette a közönség.

– Ma azt ünnepeljük, hogy az életünk része a tánc. Nekünk a néptánc, másoknak a balett, a kortárs balett, a freestyle, a rock and roll, a társastánc. Tiszteljük egymást a városban, és ha tudunk, együttműködünk. – fogalmazott Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról beszélt, a tánc világnapja „missziós nap” Fehérváron. Missziója a táncnak, a zenének, a kultúrának, és annak, hogy közösségben lenni és közösségként értéket adni vagy értéket kapni jó.

A gálaest díjátadóval, az év táncosa elismerések átadásával folytatódott. Juhász Zsófia elmondta, az Alba Regia Táncegyüttes minden esztendőben ezen a napon két táncost, egy férfit és egy hölgyet nevez meg az év táncosának. Az együttes tagjai titkos szavazással saját maguk közül választják ki az elismerésre érdemes tagokat.

Az év táncosa díjat vehetett át Vetzl-Szerencsi Noémi, aki négy évvel ezelőtt csatlakozott a fehérvári táncegyütteshez. A tánckar gyorsan befogadta a kedves, közvetlen személyiségű Noémit, aki hétköznapokban néptáncpedagógusként dolgozik.

A férfiak közül idén Vetzl Áron érdemelte ki az elismerést, aki feleségéhez, Noémihez hasonlóan szintén négy éve erősíti az Alba Regia csapatát. Áron kedves, optimista, mosolygós, jólelkű ember, akiről gyorsan kiderült, hogy az együttes nemcsak táncosként, hanem zenészként és énekesként is számíthat munkájára.

Az est folytatásában a nagyegyüttes mellett felléptek az ARTE korosztályos csoportjai is: három generációval, a Senior, a Pulutyka és a Junior csoporttal három mezőségi település – Melegföldvár, Vajdakamarás és Ördöngösfüzes – tánchagyományait mutatták be. E falvak tánckincsei hasonlóak, de zeneileg, táncképileg más a különlegességük.

Az ünnepi műsor csúcspontja az Alba Regia Táncegyüttes legújabb, Verslábak című előadása volt, melyet a legnagyobb magyar lírikus, Petőfi Sándor munkássága ihletett. Egyedülálló életútja inspirálta Majoros Róbertet a darab létrehozásakor. Néptánc, népdalok és prózai jelenetek színesítették a közel egyórás produkció, mely végigvezette a nézőket Petőfi életének érdekes állomásain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában