Frissen Fejérből

2023.04.02. 20:00

Húsvétra hangolódva: maratoni tojásfestés a fehérvári kézművesekkel (galéria, videó)

Szokatlannak tűnhet húsvét idején a mézeskalács illat. A Rác utcai Kézművesek Házában azt mondják: ez a program szerves része.

Szanyi-Nagy Judit

Amira ugyancsak több tojást készített az április 1-jei tojásfestő maratonon

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Immár tizenötödik alkalommal tartottak tojásfestő maratont Székesfehérváron a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai. A helyszínen Szenczi Jánosné Zsuzsanna elnök segít eligazodni, "vezényletével" sorra vesszük a két helyiségben rendre egymást követő asztalokat. Mindegyiknél szorgoskodnak, hol az egyesületi tagok, hol pedig ugyanők kiegészülve a lelkes gyermek- és felnőtt érdeklődőkkel. Elkél a szakember segítsége, hiszen speciális technikákat is alkalmaznak.

A legelső állomás első "feladata" a gyöngyfűzés – az így alkotott sor tekeredik aztán a tojásra s marad a helyén ragasztópisztoly segítségével. A következő asztalnál tyúkok, csibék kelnek életre textilből; a maradék anyagból pedig úgynevezett patchwork tojások készülnek. 

– Tudja, mi az a csiriz? – szegezik a kérdést a szakmában igencsak járatosak a kevésbé ügyes tudósítónak. – Lisztes víz – válaszolják is meg gyorsan a feladványt, enyhítve a hosszúnak tűnő csendes másodperceket. Ez egy tökéletes ragasztóanyag – tudjuk meg –, ami noha könnyen kimosható a ruhából, azért funkciója miatt könnyen ragad is.

A következő helyszínen már bárányok formálódnak, miután a faalapra szürke vagy fehér fonalak fonódnak. S hogy ne csak fekvőbárányok legyenek a húsvét díszei, sólisztgyurmából talapzatot is kreálnak nekik. 

Odébb csuhényuszi és tojástartó készül, majd egy másik, még "mézeskalácsosabb" dimenzióba átlépve már a berzseléses technikával készült tojásokat csodálhatjuk meg. Főtt, kifújt vagy hungarocell tojás egyaránt használható itt, mellé érdemes minél többféle levelet, virágot gyűjtenünk, amiket előbb benedvesítünk, harisnyával a tojásra szorítunk, majd vöröshagymalébe áztatunk. Miután a tojás eléri a kívánt alapszínt, kivehetjük az edényből, leszedhetjük róla a harisnyát és a növényt is, hogy annak mintája aztán továbbra is ott maradjon díszítőelemként.

Eközben készülnek a mézeskalács nyulak, csirkék, mert – mint a kézművesek egyesületének elnöke megfogalmazza – ez a fajta elfoglaltság mindig nagy népszerűségnek örvend náluk. 

Aki pedig még több erő kifejtésére vágyott, a fafaragásban is kipróbálhatta magát.

– Kezdetben reggel nyolc és este nyolc óra között zajlott a program, az utóbbi években 10 és 18 óra között tartjuk a tojásfestő maratont – mondja Szenczi Jánosné. – Délelőtt rendszerint többen érkeznek, mint délután. Mi a belépőért cserébe három tojást adunk a résztvevőknek, de hozott alapanyagra is dolgozhatnak, amiket aztán természetesen haza is vihetnek. Volt, aki nyolc tojást vitt el innen, felkészülve az idei húsvétra – tette hozzá a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában