Történelmi játék

2023.04.22. 08:00

El tudja olvasni ezt a 18. századi végrendelet részletet?

Folytatódik a Sajnovics-pályázat, idén harmadszor foghatnak neki az érdeklődők annak, hogy egy Sajnovics-dokumentum újabb részletét fejtsék meg. A legjobbak jutalomban részesülnek!

Borsányi Bea

A Sajnovics-pályázat valójában inkább egyfajta történelmi játék, amellyel az önkormányzat igyekszik a településen életben tartani a család emlékét és emlékezetét. A Sajnovicsok ugyan csak három generáción keresztül voltak jelen Tordas életében – aztán ez az ág kihalt -, ám ez az időszak nagyon is meghatározó a település történetében, hiszen többek között nekik köszönhető, hogy a törökök kiűzése után, a 15 éves háború alatt elnéptelenedett falu újraéledt. 

A feladat, hogy a tordas.hu-ról letölthető eredeti, kézzel írott végrendeletet olvassák el – ez helyenként nem is annyira könnyű, hiszen a régi cirkalmas íráskép mellett az eltérő nyelvezet is nehezíti az olvasást – és írják át a kijelölt szöveget tökéletesen olvasható formába egy Word dokumentumba. Ez már a harmadik ilyen jellegű játék, hiszen tavalyelőtt a betelepítési nyilatkozatot, tavaly pedig Sajnovics Mátyás végrendeletének első oldalát kellett „dekódolni”. A legjobb megfejtőket Tordas ajándékcsomaggal és vásárlási utalvánnyal jutalmazzák. A beküldési határidő: május 8. 12 óra, a megfejtéseket a [email protected] email címre várják, de kinyomtatva be is lehet dobni a községháza postaládájába. A beadott munka mellett tüntessék fel a pályázó nevét, e-mail címét, 16 éven aluli pályázó esetén pedig a szülő nevét, e-mail címét! 

Ha nem is tordasi, attól még megpróbálhatja elolvasni a szöveget Ön is! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában