Kiállítás

2023.04.12. 12:30

Csodás tűzzománc munkákkal készülnek az alkotók a kápolnásnyéki megnyitóra

A nőies, lágy vonalat Járási Ildikó, a férfias, plasztikus világot pedig Elekes Gyula képviseli a szombaton nyíló tűzzománc kiállításon a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. L. Simon László kurátor válogatta össze a megjelenő alkotásokat.

S. Töttő Rita

Járási Ildikó és Elekes Gyula ezen alkotásai már a kastélyban várják a látogatókat. Szombaton tárlatmegnyitó

Forrás: Halász-kastély

„Tűzrománc” címmel nyílik tűzzománc kiállítás április 15-én 17 órakor a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, mellyel hivatalosan is újranyit a téli álmából ébredő kiállítóhely. Különleges, gazdag anyagot válogatott össze a tárlatra Járási Ildikó Ferenczy Noémi-díjas és Elekes Gyula Bessenyei György-díjas zománcművészek alkotásaiból L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki köszöntőt mond az eseményen. A tárlatot Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyitja meg, a pohárköszöntőt pedig Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondja.

Járási Ildikó a feol.hu-nak elmondta: a Kápolnásnyékre érkező közönség ezúttal főleg a fémes, ezüstös, sötétebb színvilágú alkotásait láthatja, de kapnak ízelítőt a színesebb műveiből is.

Forrás: Halász-kastély

- Nagyon szeretem a festőzománcot, ez az én világom. Ezek hasonlítanak ugyanis jobban az olajhoz, grafikához, jobban kell tudni hozzá rajzolni, ismerni kell a technikai eljárásokat, míg az ezüstökhöz precíz rajztudás szükséges. A színesek érdekessége, hogy rétegekben viszem fel a színeket, melyeket egyenként újraégetek. Így izzanak össze a zománc rétegei, s jön ki a lazúros finomság, pasztellesség.

Az utóbbi tíz évalkotásait hozza Kápolnásnyékre Elekes Gyula, aki, ahogy a feol.hu-nak mesélte, 43 éve foglalkozik tűzzománccal. A Halász-kastélyba érkező alkotások kapcsán így fogalmazott:

Forrás: Halász-kastély

- Eléggé markáns jegyek jellemzik a műveimet, hiszen grafikus az eredeti végzettségem. Témák szempontjából pedig azt mondhatom, engem nagyon érdekel a szűkebb pátriám, Székelyföld mondavilága, mitológiája, kereszténységhez való viszonyulása, a régi, megörökölt szimbólumrendszerek mai korhoz való kapcsolódása. Mély tartalmakat vélek ezekben felfedezni, így ezeket közvetítem az alkotásokban is. Lesznek Kápolnásnyéken térmunkáim is, melyek létrehozása több szempontból is kihívás az alkotónak, hiszen tudni kell, mi domináljon ilyenkor az alkotásban – árulta el a művész, akinek munkáiban a befogadó felfedezheti majd a fényes és matt felületek kontrasztját, a formák és színek viszonyulását. A szombaton nyíló tárlaton tehát Elekes Gyulától a plasztikus, férfias, kemény vonalat, Járási Ildikótól pedig pontosan az ellentettjét, a finomabb, lágyabb, nőiesebb alkotásokat kapja ezúttal a közönség. A kiállítás július 2-ig várja a látogatókat, nyitvatartási időben.

Forrás: Halász-kastély

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában