Verseny

2023.03.13. 16:17

„S jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat…” - Petőfi versek Iszkaszentgyörgyön (videó)

Március idusának jegyében, de a korábbiaktól némileg eltérő módon rendezték meg a Petőfi szavalóversenyt az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolában, amelyeken klasszikus és kevésbé ismert költemények is elhangzottak.

Borsányi Bea

Az alsósok a kastély Vörös teraszán adták elő a verseket

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

„S jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat…” Petőfi versek gyermekhangon. Ezt a címet viselte a program, amelyet az egész faluban meghirdettek, így bárki beülhetett az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély Vörös teraszára, amely az elmúlt időszakban több irodalmi eseménynek is helyet adott. Ebben az évben azonban nem annyira versenynek, inkább szereplési alkalomnak szánták a délutánt a vállalkozó kedvű diákok számára, akik szívesen álltak ki a közönség elé. Természetesen, ahogy egy iskolai programon lenni szokott, főként a szülők jöttek el a rendezvényre, igaz a korai kezdés nem kedvezett a munkába járó, esetleges érdeklődőknek.

Összesen negyvenen gondolták úgy az első osztálytól a nyolcadikig, hogy megmutatják mit tudnak. De hogy némi tétje is legyen a versmondásnak, a mindenkinek járó emléklapon felül zsűri értékelte a két csoportra osztott szavalókat. Az egyikben Gula Miklós, tánctanár és a fehérvári Versünnep egyik résztvevője, Losteiner Gábor, egyetemi hallgató, a másikban Gombos Edit, helyi művelődésszervező és Kiss Benigna, gimnazista, az iszkaszentgyörgyi iskola korábbi tanulója, egykori kollégánk, B. Kiss László lánya foglalt helyet. A kiemelkedő teljesítményt nyújtók különdíjban részesültek.

- Örömömmel tölt el, hogy ennyien jelentkeztek szavalni! A gyerekek egy része maga választott verset, de olyanok is akadnak, akiknek tanítójuk, tanáruk segített hozzá illő költeményt találni – jegyezte meg Horváth Zsuzsa, magyar tanár, a program szervezője. 

Petőfi Sándor egyike azon magyar költőknek, akinek talán a legtöbbet tudnánk a versei közül felsorolni, sőt minden bizonnyal ezek közül néhányat el is tudunk mondani. Nincs magyar ember, aki ne ismerné a Nemzeti Dalt, de mellette említhetnénk a Csatadalt, a Tintásüveget, az Arany Lacinak-ot, vagy éppen a Reszket a bokor, mert…-et. Ezek mindegyike el is hangzott a délután folyamán és mellettük olyan költemények is, amelyek kevésbé vannak benne a köztudatban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában