Kultúra

2023.03.18. 17:00

Kiválasztották a 13. Fehérvári Versünnep döntőseit

Szombaton délelőtt 9 órától kora délutánig tartott a 13. Fehérvári Versünnep elődöntője a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Bokros Judit

A zsűri éppen Török Laura versmondását értékeli

Fotó: Klein Anna

Az esemény – amelyre sokan voltak kíváncsiak – házigazdái a főszervező Fehérvár Médiacentrum részéről Látrányi Viktória, valamint a Vörösmarty Színház művésze, Keller János voltak. Utóbbi Gárdonyi Géza gondolataival köszöntött, majd átadta a szót Cser-Palkovics Andrásnak. A polgármester kifejezte köszönetét a tanároknak, akiken át a verseny híre eljut a diákokhoz, és akik felkészítenek, valamint a színészeknek és az ötletadó Varga Sándor családjának. Azt is elmondta még: az esemény a versengés mellett sokkal inkább arról szól, hogy a vers a ma fiataljait is megszólítsa. Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum igazgatója a szervezők nevében köszöntött, és elsorolta partnereiket, akiknek köszönhetően a verseny évről évre megvalósulhat. Majd ajánlotta a Vörösmarty Társaság kiadásában megjelent Verskönyvet, amelyből később akár készülni is lehet. Az elődöntőn huszonhat középiskolás diák versengett – egyebek mellett Petőfi Sándor-, Csoóri Sándor-, Bella István-, Ady Endre-, Pilinszky János-, Kiss Judit Ágnes-versekkel – Székesfehérvár több középiskolájából a döntőbe jutásért, amelyre tizenkettejüknek volt lehetősége. Mindannyiuktól nagy bátorság volt, hogy színpadra léptek, igaz, a zsűri – elnök: Kubik Anna Kossuth-díjas színésznő, Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház művésze, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, előadóművész, költő, Farkas Eszter pedagógus a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében, Vakler Lajos szerkesztő-riporter a Médiacentrum képviseletében – többször elismételte: nem kell izgulni, „nem esznek embert”. Valóban nem, sőt, sok-sok jó tanáccsal, és legfőképpen jó szóval illették a diákokat. Elmondták például, mennyire fontos, hova néznek versmondás közben, hogyan tartják a kezüket, hova teszik a hangsúlyt a szerző nevének bemondásakor – és a többi. És bizony többeknek adtak újabb esélyt.

Miután a zsűri meghozta döntését, Mészáros Attila alpolgármester egyenként adta át az oklevelet a versenyzőknek, valamint felsorolta a döntősöket. Ők a következők: Tóth Marietta Júlia (Ciszterci Szent István Gimnázium), Bódis Boróka Ajsa (Vasvári Pál Gimnázium), Béres Róza (Ciszter), Török Laura (Vasvári), Galovics Luca (Ciszter), Borbély Levente (Ciszter), Tóth Ádám (Vasvári), Vargha Villő Virág (SZSZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola), Szabó Gergő (Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda), Szücs Boglárka (Szent Imre), Farkas Angéla (Vasvári), Borbély Bálint István (Szent Imre).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában