Másfélmillió kockából épült a tárlat

2023.03.18. 16:21

Káprázatos kiállítás Fehérváron: legóból elevenednek meg a Gyűrűk ura és a Star Wars helyszínei, szereplői (videó)

Nagyjából másfélmillió legókockából épültek meg annak a kiállításnak a makettjei, amely szombaton érkezett Fehérvárra, a Köfém művelődési házba. Zentai Ferenc egyedi építésű legói között nem csak a Gyűrűk ura helyszínei elevenednek meg, de láthatjuk a Sagrada Familia óriási templomát vagy a gyönyörű Taj Mahalt is.

Házi Péter

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mosonmagyaróvári Zentai Ferenc saját bevallása szerint nem gyermekkorában kapott rá a legóépítésre: 6-7 éves korára már megunta a műanyag építőkockákat, és inkább a számítógéppel foglalkozott programozó édesapja hatására. Aztán 29 évesen mégis bekattant valami. Ennek a "bekattanásnak" az eredménye az az állandóan bővülő és megújuló vándorkiállítás, amely Székesfehérváron vendégeskedik még vasárnap estig.

Fotós: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

A kiállításon láthatjuk például a Titanic méretpontos másolatát, de bejárhatjuk a Star Wars filmek helyszíneit, és persze megnézhetjük például a Millenium Falcon űrhajót, vagy éppen Anakin Skywalker azon "kocsiját", amellyel 9 évesen nyerte meg a gyorsasági versenyt. Zentai Ferenc elképesztő aprólékossággal, legókockákból rakta ki számos festmény mozaikját, így például a Mona Lisa legó-másolatát is megcsodálhatjuk. Az egyik legérdekesebb legókép pedig az az alkotás, amin balról nézve Batmant, jobbról megfigyelve pedig Jokert láthatjuk. De feltűnik a "műanyag képeken" a Beatles teljes gárdája, vagy éppen a Karib-tenger kalóza.

- A kezdeti 7-800 ezer kockából álló kiállítás három év alatt megduplázódott, ma már több mint másfél millió kocka utazik velünk az ország minden részébe - mondja a tulajdonos. Egy-egy ilyen tárlatot általában több gyűjtő közösen rendez meg, de ez a kiállítás egyetlen ember keze munkáját dicséri. 

Zentai Ferenc
Fotós: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, Ferenc maga tervezi a legtöbb alkotását, egy számítógépes program segítségével. Ahogy a terv készül, az annak megépítéséhez szükséges elemeket a program meg is tudja rendelni, mert össze van kötve egy óriási legóalkatrész adatbázissal. A fehérvári kiállításra készült el például, mintegy tízezer kockából, a barcelonai La Sagrada Familia templomának makettje. Az egyik leglátványosabb makett azonban talán a Taj Mahal, a hófehér "tégláival".

- Kiemelt célunk, hogy a gyerekekben felkeltsük az alkotás vágyát, ezért a kiállításon nem csak a szemnek van dolga: a gyerekek kezére is szükség van, ugyanis egy külön teremben saját elképzeléseiket építhetik meg és legó mozaikokat is kirakhatnak - tette hozzá Ferenc. 

Szombat délután egyébként már megindult a gyerekek és a szülők "áramlata" a Köfém Művelődési Házba, ahol most gyakorlatilag az összes terem a mosonmagyaróvári alkotó építményeivel van tele. No meg az ujjongó, izgatott gyermekekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában