Szerencsés hazatérést

2023.03.21. 07:30

Filmvásznon megelevenedő beloianniszi történetek

Rendhagyó dokumentumfilm-vetítésre várják a helyieket és az érdeklődőket a Nikosz Beloiannisz Művelődési Házba, ahol először láthatja a közönség Leftherisz Xanthopoulosz Beloianniszban forgatott filmjének vágatlan verzióját.

Héjj Vivien

A dokumentumfilmben helyiekkel készült interjúkat is láthat a közönség (képünk illusztráció)

Forrás: pexels.com

A Magyarország és Görögország kormánya között született, a magyarországi görögök hazatelepedéséről szóló megállapodás 40. évfordulója alkalmából szervez filmvetítést a beloianniszi Nikosz Beloiannisz Művelődési Ház és Könyvtár.

Első alkalommal láthatja a közönség Leftherisz Xanthopoulosz Szerencsés hazatérést című filmjének vágatlan verzióját. Az 1986-ban Beloianniszban forgatott mű az ott lakók – görög politikai menekültek, a Demokrata Hadsereg egykori tagjai – életét dokumentálja, akik 1950-ben telepedtek le a községben. Az 1980-as években a falu lakosságának többsége 35 évnyi kényszertartózkodást követően települt vissza Görögországba. A film főszereplői Beloiannisz lakói, történetüket a velük készült interjúkon át ismerhetik meg a nézők.

Az 1986-os Thesszaloniki Filmfesztiválon a film megkapta a legjobb zenének járó elismerést, valamint a debütáló rendező munkáját is díjazták. 1987-ben a Kulturális és Sportügyi Minisztérium Kiváló Minőségű Film díjjal ismerte el az alkotást.

A vetítés március 24-én, pénteken 18 órakor kezdődik. Az eseményen köszöntőt mond Hristodoulou Konstantinos a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának Elnöke és Karakasis Pantelis a film rendezőjének munkatársa, filmkritikus. A belépés díjtalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában