Hiánypótló tárlat nyílt

2023.03.18. 08:00

Egy falatnyi Róma Székesfehérváron (videó, galéria)

Pénteken kora este az Örök Város egyik legszebb és legtitokzatosabb szeglete költözött a magyar királyság koronázó városába. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban nyílt meg ugyanis, a magyarok "nemzeti templomaként" ismert Szent István Kerektemplom ábrázolásait bemutató kiállítás.

Kecskés Zoltán

Az ünnepi beszédek után Németh László Imre atya exkluzív tárlatvezetést tartott a résztvevőknek.

Fotó: Klein Anna

Németh László Imre atya a Magyar emlékek római temploma című könyvének anyagát feldolgozó tárlaton az érdeklődők megismerhetik a templom ábrázolásainak főbb típusait a XVI. századtól egészen a XIX. századig. 

Az ünnepváró közönséget Spányi Antal megyés püspök köszöntötte, aki a találkozás és a széppel való megajándékozottság öröméről beszélt. Kiemelte, Róma mindenki bakancslistáján szerepel, hiszen aki teheti saját szemével szeretné látni az Örök Várost, azon belül is a magyar emlékekben leggazdagabb templomot, a Santo Stefano Rotondot. Ezt a kiállítást látva pedig azok is lelkileg gazdagodhatnak, feltöltődhetnek, akiknek még nem adatott meg ez az élmény.

A Magyar emlékek római temploma című könyv anyagából készülő kiállítást Molnár Antal történész, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója, a Pápai Történettudományi Bizottság tagja nyitotta meg. Beszédében felelevenítette a templom történetét, valamint Németh László Imre atya gyűjteményét méltatta. Véleménye szerint méretében és minőségében is hiánypótló. Az esten közreműködtek Palócz Réka és László Szilvia énekművészek, valamint Kéry Tamás zongoraművész is, gyönyörű dallamokkal emelve az esemény fényét.   
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában