Kiállítás

2023.03.31. 20:00

A hintaló nem rúg, mégse húzzák meg a farkát! (galéria, videó)

Bárki – legyen az felnőtt, avagy gyerek – nyeregbe pattanhatott péntek délután Tordason a Hangya Művelődési Házban a Hintalovon a tavaszba, a szabadba! című kiállítás megnyitóját követően. Aki szeretné ezt megtenni, annak van még bő két hónapja. De természetesen a kiállítást is érdemes megnézni, ahol megismerkedhetnek a hintalovak történetével.

Borsányi Bea

Erre a hintalóra nem lehetett felülni, de másokat ki lehetett próbálni

Fotó: Fejér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- A hintalovat ma mindenki játékként ismeri, ám eredetileg terápiás eszközként született meg több mint négyszáz évvel ezelőtt. Az angol királyi udvarban készült az első darab, miután a későbbi I. Károly még 3 éves korában sem állt lábra. Kihirdették – mint a mesékben -, hogy aki segíteni tud a mozgáskordinációs problémával kűzdő gyermeknek, nagy jutalomban részesül. Ez a hintaló ma is megvan, a fényképét a tordasi kiállításon is meg lehet nézni – mesélte Tóth Ferenc Imre, aki feleségével, Ladó Máriával együtt hosszú évek óta kutatja a hintalovak történetét és együtt hozták létre a ma már több mint kétezer darabból álló gyűjteményt is, amiben azonban nem csak hintalovak, de hintalovas fotók, zeneművek, festmények, illetve egyéb tárgyak is találhatók.

A hintalovat a világ sok részén ismerik, de nem volt ez mindig így. A társadalomkutató szerint csak azokban a közösségekben terjedt el, amelyekben ismert volt a talpas bölcső. Ez volt ugyanis a hintaló alapja, ami nem más, mint egy összefordított talpas bölcső, amire lófej és nyereg került. Európában Anglia mellett kezdetben leginkább Németországban és Belgiumban terjedt el. Az egyedileg készült darabok – melyek a valódihoz sokban hasonlító lovat mintáztak - korában a hintaló a polgári családok „állata” volt, ugyanis nagyon sokba került. Az ipari forradalom aztán a hintaló gyártásában is változásokat hozott, aminek következtében a forma egyszerűbb, a sorozatgyártásnak köszönhetően pedig olcsóbb lett, így az alacsonyabb néprétegek számára is elérhetővé vált. Az évszázadok folyamán számos típusa, fajtája és formája alakult ki. Létezik katonai gyakorlásra alkalmas, összecsukható, modern dizájnú, sőt 24 karátos arany is, amit a japán királyi gyermek, Hisahito herceg tiszteletére készítettek és kb. 245 millió forintot ér. Tóth Ference Imre azt mondja, a hazai hintalovak többsége még a 20. század közepén is külföldről származott, bár egy-egy ügyesebb mester maga is készített ilyeneket. 

A gyűjteményben nem csak hintalovak, de hintalovas tárgyak is vannak
Fotós: Fehér Gábor / Fejé Megyei Hírlap

A tordasi művelődési házban több hintalovat is felállítottak, amelyekre bárki felülhet. De szigorúan csak a hagyományos módon lehet lovagolni rajta és – ahogy arra nyomatékosan felhívták a figyelmet – a lovak farkát meghúzni tilos! 

A hintalókiállítás május 21-ig, a művelődési ház nyitvatartási idejében tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában