Frissen Fejérből

2022.11.07. 11:05

Igazi kulturális csemegével emlékeznek Vörösmartyra a Liszt Művészházban

Közismert Vörösmarty-költemények adják az alapját annak a versszínházi előadásnak, melyet a kápolnásnyéki Liszt Művészházban tartanak november 19-én, szombaton 16 órától.

S. Töttő Rita

Forrás: FMH-Archív / FG

„Mindig igy volt e világi élet,/ Egyszer fázott, másszor lánggal égett;/ Húzd, ki tudja meddig húzhatod,/ Mikor lesz a nyűtt vonóbul bot,/ Sziv és pohár tele búval, borral,/ Húzd rá cigány, ne gondolj a gonddal…” Vörösmarty Mihály egyik utolsó papírra vetett sorai ezek, melyek A vén cigány című versből valók. E költemény megjelenését követően nem sokkal, 1855. november 19-én a költő elhunyt. 167 évvel ezelőtti temetését már akkor is igazi nemzeti gyászünnepként élte meg a magyar nép, s még ma is emlékezünk rá. 

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány különleges eseménnyel készül az emléknap alkalmából: ingyenesen látogatható zenés, versszínházi előadást rendeznek „Mi dolgunk a világon?” címmel a Liszt Művészházban. A nemrégiben nyílt kulturális célú épület a Vörösmarty Emlékház és a Csajághy Laura Szabadtéri Színpad parkjában található. Az előadásban Tallián Mariann színművész, hegedűs, Lázár Balázs színművész és Csörsz Rumen István régizenész szerepel, tőlük hallhatjuk Vörösmarty költeményeit dramatizált játék formájában, korabeli zenei motívumok keretében. 

Az egyesület így fogalmazta meg az előadás lényegét: "a műsor szándéka a lírikus szellemiségének megelevenítése, hogy munkásságát értő, élő közelségbe hozzuk a ma befogadója számára is." Igazi "csemegét" is kap a közönség az eseményen a Szózat első, mára elfeledett megzenésítése formájában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában