Frissen Fejérből

2022.10.08. 19:33

Tóth Ildikó és Kalmár Johanna kapta idén a Pro Theatro-díjat

A hagyományokhoz hűen a színházi évad első premierje előtti percekben adták át a Pro Theatro-díjat, amellyel az önkormányzat a színházi világban dolgozók munkáját ismeri el évről évre. Idén ketten vehették át az elismerést.

Héjj Vivien

Fotó: Kiss László / ÖKK

A Bagó Bertalan rendezésében színre vitt Julius Caesar premierje előtti percekben adták át szombat este a „Pro Theatro” Civitatis Albae Regalis díjat. Az ünnepi pillanatokat egy apró meglepetés előzte meg: a nézőtér valamennyi ülőhelyén egy-egy szál virággal várták az előadásra érkezőket.

A premierközönséget Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte.

Fotós: Kiss László / ÖKK

– Nehéz időket élünk és nehéz idők jönnek. Sokan kérdezik, hogy mi lesz velünk, tényleg bezárunk? A színház él, a színház áll. Lehet, hogy be fogunk zárni, de azt most, itt, felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, hogy mindazok az előadások, amelyeket meghirdettünk, azokat meg fogjuk tartani. Igen, lehet, hogy bezárunk, de ez nem befolyásolja azt, hogy valamennyi bemutatónkat megtartsuk. – mondta köszöntőjében Szikora János.

Az elismerések átadása előtt Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, a színház működéséhez a társulat, a rendezők, a színészek munkája ugyanannyira nélkülözhetetlen, mint a színpad mögött, a háttérben dolgozóké. A jövőről szólva úgy fogalmazott, nehéz, kihívásokkal teli évad előtt állunk. Egy ekkora épület fenntartása, működtetése sohasem egyszerű, és az év bizonyos időszakában ilyen energiaárak mellett elképzelhető, hogy lehetetlenné válik, de ez nem jelenti azt, hogy az évad sérülhet. Színház volt, van, és minden nehéz körülmény ellenére lesz is, mert e nélkül a város, a megye és a régió kulturális élete elképzelhetetlen.

A bemutató előtti percekben Pro Theatro-díjat vehetett át Tóth Ildikó színművész, aki 2015 óta a Vörösmarty Színház társulatának tagja.

– Ötven évvel ezelőtt három éven át éltem Székesfehérváron, és sem Kígyó utcai óvodásként, sem rákóczis diákként nem gondoltam, hogy egyszer majd itt állok újra, így, önök előtt. A Székesfehérváron és a színháznál eltöltött időben szerzett tapasztalataim alapján bizton mondhatom, büszkék lehetnek arra, hogy egy ilyen városban élnek, ahol egy ilyen fontos kulturális intézményt megtartanak és támogatnak. – mondott köszönetet Tóth Ildikó, aki rendkívül nagy megtiszteltetésnek nevezte az elismerést.

Munkája elismeréseként Pro Theatro-díjat vehetett át Kalmár Johanna ügyelő. Méltatásában elhangzott, színház iránti érdeklődése és szeretete családi indíttatás, számokban és adatokban nem mérhető. Szorgalmával párosuló problémamegoldó képessége, a művészekkel és a munkatársaival való viszonya, a székesfehérvári színházért folytatott 20 éves tevékenysége is érdemessé tette őt az elismerésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában