Hagyományőrző falutúra

2022.10.10. 20:00

Tízezer lépést tettek meg Enyingen a hétvégén

Szombaton elindultak hagyományosnak mondható helyismereti túrára a településen. Szőlőtőkék, borospincék, zsíroskenyér, bakancs.

Hajdú Marianna

frissítővel kínáltak kicsiket és nagyokat egyaránt. Jutott minden pohárba, kinek-kinek a korához megfelelően.

Forrás: A szervezők

Immár 17. éve szervezi az informatikai és könyvtári szövetség az Országos Könyvtári Napokat. Ez nagyon fontos időszak a könyvtárak életében, hiszen ilyenkor minden könyvtár igyekszik a meglevő szolgáltatásokon és a hagyományos programokon túl valami újat nyújtani az olvasóknak. Az enyingi Vas Gereben Könyvtár is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az útvonal az Öreg hegyre, a szőlőtőkék és pincék közé vezetett.
Forrás: A szervezők


Az időjárás is kegyes volt a kis társasághoz, hiszen korán indult a túra. A ködös reggel után verőfényes napsütésben járhatták végig a kb. 9 km-es távot. Fél tízkor indult a hátizsákkal, kulacsokkal, túlélő készletekkel felszerelt csapat a messzi távolba.
Az útvonal az Öreg hegyre, a szőlőtőkék és pincék közé vezetett. A friss levegő, a gyönyörű kilátás elvarázsolta a kis csapatot. 
Rendhagyó módon két "megállót" is beiktattak a sétába: az egyik, Gál Balázs pincéjénél volt, aki finom falatokkal, még finomabb óborral, friss musttal vendégelte meg a társaságot. 
Mesélt a pincéről, ami már az 1930-as évek óta a család tulajdonában van, a szőlőművelésről és borkészítésről, valamint az enyingi szőlőhegy történetéről. Második megállóra a Tavi pálinkaháznál került sor, ahol Vásári Péter avatta be a jelenlévőket a pálinkafőzés rejtelmeibe, megmutatta a gyönyörű szerkezeteket, melyekben a finom, illatos gyümölcspárlat készül. Sőt, a csapat felnőtt tagjai kóstolót is kaptak, az ott készült nedűből. 

 


A túra a könyvtárba vezetett vissza, ahol a résztvevők játékos kvízt töltöttek ki apró nyereményekért cserébe. Nem maradt el a szintén hagyományos, zsíroskenyér - hagymával ebéd sem, majd a szokásos “Jövőre, veletek, ugyanitt!” kiáltással köszöntek el egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában