Frissen Fejérből

2022.10.30. 07:30

Színházi élmények a Paál István Fesztiválon (képgaléria) - frissítve

Az első kerek tízes születésnapot ünnepelhette a hétvégén a Paál István Fesztivál, amelyet évről évre a Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület hív életre színházszerető és -csináló emberek közreműködésével.

Bokros Judit

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A nemrég még A Szabadművelődés Háza néven futó, ma pedig már a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) székhelyeként ismert épület szombat délelőttől zsongott a Paál István Fesztiválra érkező csoportoktól. Az országos amatőr színjátszó találkozó ismét több székesfehérvári és távolabbról jövő műhelynek biztosított bemutatkozási lehetőséget és szakmai segítségnyújtást. A szervező Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület elnöke, egyben a Péntek 3 Tejátrum vezetője, Bartyik Gábor elmondta, mivel egyébként sem könnyen tudták idén megszervezni a fesztivált, ezért látványosabb ünnepléssel sem készültek. Az anyagiak előteremtésében ezúttal két cég támogatta őket, valamint az egyszázalékos adófelajánlásokból sikerült finanszírozni az eseményt. 

A mustrára eredetileg tizennégy csoport jelentkezett, de időközben ketten lemondták, így végül tizenkét csoport szerepelt – összesen tizenhárom előadással. A háromtagú zsűriben Matuz János író-rendező és Tarr Judit színésznő visszatérő tagként értékelt, Kurta Niké színésznő pedig először csatlakozott a bírálóbizottsághoz. Ők minden előadás kapcsán tartottak szakmai beszélgetést, amelyet a tapasztalatok szerint mindig élénk érdeklődés kísér akár az érintett csoport, akár a közönség, akár a többi csoport részéről – fogalmazott Bartyik Gábor. 

Az idei szemlén a Kodócska 1.0, a Kodócska 2.0, a Felhőjárók Mozdulatszínház, a Fehér Vár Waldorf Színjátszókör, a Szabad Színház, a Kulissza Alkotóműhely, az S. K. Junior, a PHWI csoport, a Prospero Színkör, a Színpadka, a Csokifalók Társulat és a Teleki Diákszínpad szerepelt egy vagy két darabbal. A független műhelyeket követő fehérvári közönség már ismerhette például a Szabad Színház Mesteremberek című előadását, amely a lakásfelújítás nehézségeit parodizálja ki sok-sok helyzetkomikummal. (A darab a minap első díjat nyert a Komlói Amatőr Színházi Találkozón.) 

Vagy láthatta a Prospero Színkör Őszi szonáta és A dög című darabjait, amelyek ugyancsak versengtek. Voltak azonban bőven új színfoltok. Az egyik a Fehér Vár Waldorf Színjátszókör Momo című előadása, amelyet szombat délelőtt mutattak be. Michael Ende történetét rendezőként Kozma Tamás Gáspár dolgozta fel üdítően eredeti, látványos megoldásokkal. A lelkes és tehetséges fiatal színjátszóknak köszönhetően pedig átélhetően jelent meg előttünk az őszinte, a barátai problémáit mindig meghallgató, az idővel mit sem törődő kislány, Momo, valamint az emberek idejét ellopni akaró szürke öltönyös ügynökök története. A darab szomorúan aktuális napjainkban is. A találkozón hagyományosan az első három helyezett, illetve a legjobb rendezés, a legjobb női, illetve férfialakítás és a legígéretesebb kezdő előadó kap díjat. Az átadót vasárnap késő este tartották.

Frissítés:
A szervezők közlése szerint a X. Paál István Fesztivál díjazottjai a következők:

1. helyezett: 
PHWI-csoport (A budapesti Pesthidegkúti Waldorf Iskola) - Momo

2. helyezett:
Csokifalók Társulat - Csokifalók

3. helyezett: 
Felhőjárók Mozdulatszínház - Levegőt!

Börcsök Enikő-díj: Törsök Márta (Prospero Színkör - Őszi szonáta)
Matolcsi Miklós-díj: Vizér Dániel (PHWI-csoport - Momo)
Legígéretesebb kezdő előadó: Reményi Réka (S.K.Junior-Hátsó traktus)
Boldizsár Péter-díj: Kulissza Alkotóműhely - Stílusgyakorlatok 2022
Tóth László-díj: Kiss Péter, Hegedűs Ágnes (Csokifalók Társulat)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában