Kiemelkedő érdeklődés

2022.10.03. 17:01

Színek és évek – különleges tárlat nyílt a Széna téri Tagkönyvtárban (videó)

Az Országos Könyvtári Napok nyitórendezvényén a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon fiataljainak változatos technikákkal készült alkotásaiból nyílt különleges tárlat a Vörösmarty Mihály Könyvtár tagintézményében.

Héjj Vivien

Fotó: NAGY NORBERT

Csordultig telt a Széna téri Tagkönyvtár erre az alkalomra kialakított nézőtere, így a kezdés előtti percekben érkezőknek már csak állóhelyek jutottak. Kiemelkedő érdeklődés övezte a könyvtár legújabb tárlatát.

A hét első napja az évfordulók jegyében telt: délelőtt a megyei könyvtárak megalakulásának 70. évfordulójára emlékeztek, délután pedig a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon megalakulásának 35. évfordulója adott okot az ünneplésre. A könyvtár és az intézmény között régóta fennálló együttműködés most új szintre léphetett.

– Annak idején, amikor még az intézményünk nem rendelkezett számítógéppel, a könyvtárban már akkor is belekukkanthattunk a számítógépek világába, azok működésébe. Az évek során különféle rendezvényeinknek, kiállításainknak is otthont adott a könyvtár. Egy kicsit olyan számunkra ez az intézmény, mintha hazajárnánk – beszélt a régóta fennálló eredményes együttműködésről Rábai Ildikó, szakosított otthon intézményvezetője, aki köszöntőjében a Frim Jakab meghatározó mérföldköveit is felidézte.

– Van egy világ, a Frim Jakab-otthon világa. Ebből a világból ad most ízelítőt ez a kiállítás. Reményeim szerint ebből kicsit érhetőbbé válik a mi életünk, a mi világunk, a mindennapjaink. 1987-ben alakult meg a nappali ellátás Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona néven, megnyitását a szülői összefogás és az önkormányzat segítsége tette lehetővé. 1993-ban az átmeneti otthon, 2003-ban a tartós bentlakás nyílt meg. Időközben, 1997-ben felvette Frim Jakab nevét az intézmény, melynek mai arculata rég túlmutat az alapszolgáltatás keretein, integrált intézménnyé nőtte ki magát. Az intézmény 35 fő számára nyújt napközi otthoni ellátást, ami szorosan összefonódik a bentlakásos 20 fős ellátásával – magyarázta az intézményvezető.

A jelenlévőket az önkormányzat képviseletében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte.

– Ez a nap a meghatottságé, az ünneplésé, a visszaemlékezésé és a köszönetnyilvánításé. Mindannyian meghatottan tekintünk körbe a fantasztikus rajzokon, festményeken, kézműves tárgyakon. Nagyon sok mindenre emlékezhetünk vissza az elmúlt 35 évből: sok örömre, mosolyra, szeretetre. Sok ellátottnak jelenti a második otthon – vagy éppen az otthont – ez az intézmény – fogalmazott az alpolgármester, aki az önkormányzat nevében átnyújtott emléklappal köszönte meg az elmúlt évtizedek munkáját.

A megnyitó a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon fiataljainak versekkel, zenével átszőtt műsorával folytatódott. Az alkotásaikból nyílt tárlat a tagkönyvtár nyitvatartási idejében várja az érdeklődőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában