Frissen Fejérből

2022.10.17. 20:00

Serfőző Simont köszöntötték a könyvtárban

Az idén tölti be 80. életévét a Kossuth- és József Attila-díjas Serfőző Simon költő, akit ezúttal Székesfehérváron köszöntöttek.

Bokros Judit

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményre a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében került sor hétfőn kora este. A zagyvarékasi születésű Serfőző Simon a „Hetek” költőcsoport tagja volt. Aktív évei alatt népművelőként, szerkesztőként, rovatvezetőként, főszerkesztőként, kiadóvezetőként is tevékenykedett. A Magyar Írószövetségben választmányi tag volt. Egyebek mellett drámát, riportkötetet, versesköteteket adott közre.

A Vörösmarty Társaság kiemelt figyelemmel követi pályáját, különösen a Feledésből az emlékmű című versének sorait idézik sokszor. E kiemelt figyelemnek köszönhető az is, hogy a közelgő 80. születésnap apropóján ünnepséget szerveztek számára Székesfehérváron.

Az eseményen a társaság elnöke, Bobory Zoltán az ünnepeltet kérdezte. Cserta Gábor, Cserta Balázs és Takács László zenészek megzenésített verseket játszottak. A könyvtár igazgatóhelyettese, Horváth Adrienn személyes hangon szólt a Serfőző-versek kapcsán tapasztalt élményeiről.

Bakonyi István irodalomtörténész végül nem tudott részt venni az esten, ahogy Agócs Sándor kiadóvezető sem. 

Bakonyi felolvasott szövegéből azonban egyebek mellett kiderült, hogy Serfőző 2014-es, Semmi sem úgy van című prózakötete kapcsán írt elemzéssel fejezte ki tiszteletét a költő előtt. Ebben ugyancsak utal arra, hogy a szerző önéletrajzi ihletésből született szövegeiben sok a fikció is, és szereplői sokszor kilátástalan sorsú vidéki emberek. Szó esik továbbá a Semmi sem úgy van című kisregényről, amely a besúgások korszakában játszódik, és ennek az időszaknak a lelket nyomorító hatásáról szól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában