200 pályamű közül a legjobbak

2022.10.06. 17:47

Ismerős tájak lencsevégen keresztül – Fotókiállítás a Zöldliget-iskolában

Azok, akik nincsenek tisztában vele, valószínűleg nem is gondolnák, hogy amatőrök fotói alkotják azt a tárlatot, amelyet október 6-án nyitottak meg a velencei Zöldliget Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium aulájában. Az alkotók pályáztak, a zsűri által legjobbnak ítélt képeket pedig most kiállították.

Baráth Eszter

Czuppon István, az iskola igazgatója örömmel nyitotta meg az új kiállítást

Fotó: Baráth Eszter

A csütörtökön megnyitott, Négy évszak – Lenyomatok című tárlat képeit egyszer már a nagyközönség elé tárták a nyár folyamán, most viszont az iskola falaira kerültek, ahol bárki megtekintheti őket.

– Régebben Zöldliget Galéria néven rendszeresen voltak kiállításaink, aztán a covid-járvány miatt minden ilyen elmaradt. Nagyon örülünk neki, hogy most ismét helyet adhatunk egy kiállításnak – kezdte köszöntőjét az iskola igazgatója, Czuppon István.

A fotópályázatot az Aranyeső Alapítvány hirdette meg, célja pedig az épített és a természeti kincsek megörökítése, megismerése volt Nadapon és a Bence-hegynél. Erről a vidékről várták a fényképeket a tíz évnél idősebb, de 100 évnél fiatalabb nevezőktől. Hátsági-Horváth Miklós, az alapítvány elnöke úgy fogalmazott, életünk során sok olyan pillanat van, amit szeretnénk, ha nem múlna el, vagy szeretnénk rá emlékezni. Mint mondta, ezek a gondolatok ambicionálták ezt a pályázatot és kiállítást. – Kétszáz pályaművet kaptunk, amiből a zsűri választotta ki ezeket, amiket most kiállítunk. Több olyan kép is van kint, ami ebben az iskolában tanuló diákok szüleitől származik. Ez volt a másik indíttatásunk, hogy ebben az iskolában diákok, szülők és barátok láthassák a képeket – emelte ki az alapítvány elnöke.

– Nem túl hálás feladat egy pályázat zsűrijében részt venni, mert a művészetek megítélése általában elég szubjektív. Ami miatt most ezt mégis elvállaltam, az ez a kistérség. Pázmándon lakom, Nadap szomszédságában és ez a környezet hozzám is közel áll – fogalmazott Klotz Miklós fotográfus, a zsűri elnöke. Mint mondta, manapság sokat lehet hallani, hogy mindenki tud fotózni, hiszen telefonjaink is alkalmasak jó képek készítésére. Éppen ezért lett a pályázat alcíme: Legyél te is fotós! Klotz Miklós szerint ugyanis különbség van aközött, hogy mindenki tud fotózni és hogy valaki fotós. – Véleményem szerint az a különbség, hogy valaki tudatosan használja ezt a képrögzítő eszközt, vagy ösztönösen és csak a mindennapok része – fogalmazott a fotográfus.

A jelen lévő diákok és szülők örömmel nézték végig a tárlatot, hiszen sokan felfedezhették szüleik vagy akár saját fotóikat és a legtöbbeknek ismerős tájak köszöntek vissza a falakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában