Szücsi Frigyes előadása

2022.10.07. 19:18

Évezredes múlt és a modern technika

Az elmúlt időszakban több ásatás is folyt Bodajk város külső területein. Honfoglalás kori magyar és a római korból itt maradt leleteket sírokat, sőt egy villa romjait is feltárták a régészek. De nemcsak magyarok és rómaiak éltek ezen a gyönyörű vidéken, a Bakony lábánál, hanem avarok is.

Palocsai Jenő

Szücsi Frigyes régész nem első alkalommal ismerteti az érdeklődőkkel, köztük Bodajk lakosságával a legújabb eredményeket

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Számtalan sírt tártak fel a szakemberek a modern technika és a régészet hagyományos eszközeivel.

Pénteken délután a bodajki művelődési ház könyvtárában az avar sírokról, az ásatásokról és azok eredményeiről tartott előadást Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum régésze. Mint kiderült, a felső réteg hántolása után megjelentek a sírfoltok, hiszen a több mint egy évezrede megmozgatott föld összetétele jelentősen megváltozott, ezért sötét foltok jelzik a temetőben a felnőtt nők férfiak és csecsemők sírhantjait. Az avar kori ásatások folyamatosan zajlanak több területen is, hogy minél többet tudjunk meg a Kárpát-medence előttünk itt élő lakóiról. És persze arról is, hogy hogyan találkozott, illetve hogyan találkozhatott a két nemzet a magyar államalapítás előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában