Frissen Fejérből

2022.09.30. 18:21

Párizs levegőjét a Fejér megyei diákok is elhozták

2022. tavaszán a fehérvári Szent István Király Múzeum megyei rajzpályázatot hirdetett 12-20 éves diákok számára. Ebből nyílt pénteken délután kiállítás a Deák Gyűjtemény Diák – Deák Galériájában.

Hajdú Marianna

A Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumból a 9. évfolyam, a csoportmunkájukért vehette át a díjat.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nevező diákok rengeteg remek munkát küldtek a pályázatra. Az összes alkotást szakmai zsűri bírálta el. Az általuk kiválasztott képek legjobbjaiból kiállítás nyílt a Deák Gyűjtemény Diák – Deák Galériájában.
A fiatal művészpalánták műveiből megalkotott kiállítás megnyitóján részt vett Lerner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere is. A díjátadóval egybekötött kiállítást Szűcs Erzsébet művészettörténész nyitotta meg. 
Hosszasan ecsetelte a festőművész életútját, aki a XX. század művészetének egy kiemelkedő alakja volt. 
Czóbel Béla festőművész, Párizs levegőjét hozta el című, augusztusban megnyílt tárlatához kapcsolódóan az eredeti művek másolatát, parafrázisát, egyéni átiratát kérték elkészíteni a diákoktól.
A műveket bármilyen technikával elkészíthették, de maximum A3-as méretű alkotásokkal pályázhattak, amely kapcsolódott Czóbel Béla munkáihoz.
Összesen 67 diák pályázott, akiknek munkái be is lettek válogatva. A hét iskolából érkezett pályaművek tíz tanórai és szakköri foglalkozás keretén belül készültek el. A Tóparti, Gorsium, Arany János, Hétvezér, Teleki, Comenius, Vasvári iskolákból hét kép alkotója részesült díjazásban:
Németh Mária (16) ,Gubián Anna (14), Muggeridge Lilla (16), Szabó-Nagy Csenge Eszter (15) a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból, Bancsó Blanka (15) a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából, Hajnal Ramóna (15) és a 9. évfolyam csoportja a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumból.
20 és 40 ezer forint értékű rajzeszköz csomagok kerültek kiosztásra a díjazott művek alkotói között. A díjazott diákok tanárainak segítő tevékenységét művészeti katalógussal honorálták. A díjakat Szűcs Erzsébet és Szüts Angéla adta át.

Az elkészült műveknek az eredetije a földszinten megtalálható és egészen december 4-ig látogatható.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában