Néptánc

2022.08.24. 16:30

A bicskei Mayer Táncműhely Törökországban járt

A civil ruhák a kézipoggyászban, a különleges magyar népviseletek négy-öt rend ruhája a szigorúan mért repülőgépes csomagban utaztak a törökországi fokflórfesztiválra.

Zsohár Melinda

Forrás: Hajós Gábor

Az idén tízéves fennállását ünneplő bicskei Csillagszeműek Néptánccsoport nevet változtatott, de semmi mást. Vezetőjük, Mayer Orsolya az új névadó, mostantól Mayer Táncműhely néven folytatják a tevékenységüket. A csapat gerince bicskei tagokból áll, a környékbeli, sőt, a szomszédos Komárom-Esztergom megyéből is járnak táncolni gyerekek – óvodás kortól a középiskola végéig. Nagy élményben volt részük nemrégiben, meghívást kaptak a törökországi Iznikbe, a Nemzetközi Zenei és Folklór Fesztiválra. A Mayer Táncműhely alapító tagjai közül öt pár táncossal, s két kísérővel képviselte magát, a bicskei önkormányzat jelentős támogatása, a szülők, a bajnai és herceghalmi önkormányzatok, kisebb adományok segítségével.

Forrás: Hajós Gábor

A nagy-magyarországi népviseletek, illetve néprajzi csoportok gazdagsága a külföldi folklór fesztiválokon is szembetűnő, ez nem honi elfogultság, Mayer Orsolyáék a kis létszámuk ellenére megmutatták ezt a változatosságot: vitték a galgamenti, kalotaszegi, szatmári, dél-alföldi táncokat a több rend viselettel, keményített alsószoknyákkal, tarka felsőruhákkal, csizmákkal, kalapokkal! Minden nap zenés utcai felvonuláson, több fellépésen vettek részt. Iznik város lakói óriási lelkesedéssel fogadták a bicskei csapatot. A férfias csapásolásokkal és a páros táncokkal színesítették a fesztivál hangulatát, miként a közönségtapsok bizonyították. 

Forrás: Hajós Gábor

A meghívás Karahan Kubilaj török fesztiválszervező által érkezett, Székesfehérvárról ered a szakmai ismeretség, mondta el Mayer Orsolya. A lelkes török művészetpártoló még magyarul is megtanult az elmúlt években. A fesztiválon résztvevő macedón csoport művészeti vezetője nagyra értékelte a bicskeiek előadását, ezért jövőre a náluk megrendezendő ifjúsági folklór fesztiválra meghívást kapott a Mayer Táncműhely. De a török házigazdák is jövőre visszavárják a gyermek folklór fesztiváljukra a bicskei magyar csoportot.

Forrás: Hajós Gábor

A „néptánc-küldöttség” természetesen kulturális élményekben is gazdagodott, a világlátás az egyik legnagyobb öröm. Helyi ételek színes palettáját kóstolták végig, mesélik a fiatalok, a sós és savanykás ayrantól a mézédes baklaváig – a török konyha nagyszerű. Egy egész napot töltöttek Isztambulban, amely építészeti csodáival, bazári forgatagával elbűvölte őket, emelte ki Szakács Kristóf. A Kék mecset, az isztambuli bazár, s a többi látványosság megerősítette a fesztivál nyújtotta lelki emelkedettséget. Komppal átkeltek a Márvány-tengeren, s áthaladtak az Európát Ázsiával összekötő hídon. A kompon ülve egyik oldalukon a Boszporusz és a Fekete-tenger, a másikon a Márvány-tenger – lelkesedtek az élménybeszámolójuk során Dinnyés Lili, Karina, Gergő és Maruzs Kamilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában