Frissen Fejérből

2022.06.13. 14:00

Székesfehérvári kisfilmet díjaztak a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 9 és 12 között három helyszínen, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek ünnepélyes díjátódójára vasárnap este, a veszprémi Petőfi Színházban került sor.

Elekes Gergő

Aracsi Norbert (középen a díjjal) és a stáb egy része a díjátadó után

Forrás: a stáb

A magyar filmes szakma krémje gyűlt össze az elmúlt napokban a három településen, a fesztivál ideje alatt számos ősbemutó, szakmai programok és koncertek várták az érdeklődőket. A filmes börzét Fazakas Péter A játszma című filmje nyitotta meg, melyben 2016-os sztrókja után először kapott nagyobb szöveges szerepet Kulka János, de itt láthatta először a közönség Papp Gábor Zsigmond Bereményi Gézáról készült dokumentumfilmjét, a Bereményi kalapját, valamint Rohonyi Gábor és Vékes Csaba vígjátékát, a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült Szia Életem!-et is.

A Magyar Filmakadémia tagsága összesen 20 kategóriában, titkos szavazással döntött a Magyar Mozgókép Díjak sorsáról, A legjobb kisjátékfilm kategóriában Fejér megyei filmért is szurkolhattunk, hiszen Aracsi Norbert nemzetközileg többszörösen is díjazott kisfilmje, a lövészárokban rekedt négy magyar katona sorsát bemutató Elfelejtett nemzedék is a jelöltek között volt. A Pákozdi Katonai Emlékparkban forgatott alkotásnak nem volt könnyű dolga kategóriájában, hiszen olyan filmekkel kellett megküzdenie a díjért, mint Kovács Ákos Magunk maradtunk című rövidfilmje, a közösségi platformok és a népszerűséghajhászás jelenségéről szóló Szelfi Egyetem vagy Kőváry Dániel Diszkó Diktátora. Ám ahogy az Elfelejtett nemzedék korábban már a világ minden tájának szívét, úgy a fesztiválzsűriét is megragadta és nem engedte, így végül Aracsi Norbert kezében ragyoghatott az impozáns díj.

Legjobb nagyjátékfilmnek Kis Hajni Külön falka című alkotását választották meg, míg A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikó vehette át. A legjobb elsőfilmesnek járó díjat szintén Kis Hajni vihette haza, míg A legjobb női főszereplő, valamint női mellékszereplő kategóriák győztese mindkét esetben Hámori Gabriella lett, előbbit a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, míg utóbbit A játszma Évájának megformálásért zsebelte be. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János az A játszmában nyújtott alakítása nem talált legyőzőre. A legjobb operatőr Rév Marcell lett az A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért. A legjobb zeneszerző a Királyi Napok révén Székesfehérvárhoz szintén kötődő Szirtes Edina Mókus lett a Korai mennyegzőben hallható zenei aláfestéséért. 

Az összes kategóriát és a győzteseket a fesztivál honlapján lehet megtekinteni, az Elfelejtett nemzedék pedig már elérhető az HBO MAX kínálatában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában