Árpád-kori esték

2022.06.11. 12:00

Más megvilágításban mutatták be a keresztes háborúkat a Szent István Király Múzeumban

A Szent István Király Múzeum június­ban, az Aranybulla 800 emlékév keretében új, ötalkalmas, Árpád-kori esték címmel programsorozatot indított el péntek délután.

Kecskés Zoltán

Hunyadi Zsolt középkortörténész érdekes előadásával indult útjára az Árpád-kori esték című programsorozat

Forrás: Kecskés Zoltán / FMH

A bemutatók sorát ­Hunyadi Zsolt középkortörténész, a Szegedi Tudományegyetem docensének ismeretterjesztő előadása nyitotta meg, melynek keretében új, eddig nem ismert aspektusból mutatta be a keresztes háborúkat. 
A közel egyórás szeminárium során a hallgatóság megismerhette a Szentföldért vívott háborúk modern, a kutatók által is mára elfogadott megközelítését, amely szinte fenekestül felforgatja az iskolában eddig évtizedeken át tanultakat. 
E felfogás mind térben, mind pedig időben jóval kitágítja a keresztes mozgalom spektrumát: a Szentföld 1095 és 1291 közötti története helyett az 1060-as évektől egészen a 19. század végéig vizsgálja a katonai műveleteket. 
Az Árpád-kori esték következő előadását Igari Antal éremszakértő, megyei főépítész, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke tartja június 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában