Frissen Fejérből

2022.06.22. 16:45

Éjjel is kinyílnak a Szent István Király Múzeum kapui

Kódexmásolással, interaktív tárlatvezetéssel és élő társasjátékkal is várják az érdeklődőket szombaton a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyein. A koronázó bazilika „felépítésébe” is bekapcsolódhatnak a résztvevők.

Héjj Vivien

Forrás: FMH-Archív / NN

A Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként a hagyományokhoz hűen idén is különleges programokkal, kikapcsolódási lehetőségekkel vár minden érdeklődőt a Szent István Király Múzeum – napnyugta után is. 

A Rendház épületben Kovács Attila történész Nem gyalog galopp című előadása során az érdeklődők megtudhatják, miért voltak olyan veszélyesek a nomádok. Ugyanitt a hajdani kolostorok atmoszféráját idéző környezetben bárki kipróbálhatja a kódex-készítést.

A Fekete Sas Patika programjairól Krizsány Anna művelődésszervező elmondta, Kópiás Gabriella művész-tanár iránymutatásával látványfestés keretében virágok és gyümölcsök lerajzolását próbálhatják ki az érdeklődők. Interaktív könyvbemutatóval készül továbbá Lencsés Rita gyógynövényszakértő, valamint a patika egyik kiemelt eseményén A virágok keringője címmel tartanak zenés programot. Itt olyan műveket hallgat a közönség, melyek ihletői növények, virágok voltak. A Rózsaméz és bajuszpedrő című tárlathoz kapcsolódóan interaktív tárlatvezetéssel és rózsamézes bájital kóstolóval várják a látogatókat.

A Nemzeti Emlékhely szombat este építési területté válik – persze csak a játék kedvéért.

– Egy Mátyás-kori építész, Balogh Bálint szerepében tartok tárlatvezetést, ami egy interaktív, beszélgetős program lesz, alkalmazkodva a látogatói összetételhez, így kicsiknek és nagyoknak is igyekszem élvezhetővé tenni. A látogatók maguk is szerepet játszanak, ők lesznek az építőmester potenciális munkásai, akik egy Mátyás-kori templomátépítésre jelentkeznek. – beszélt a Vigyázat, építési terület! nevet viselő programról Haraszti Zsigmond múzeumpedagógus.

A Szent István Király Múzeum további kiállítóhelyei is megannyi tartalmas programot kínálnak szombat estére, ezek részleteiről további tájékoztatást ad az intézmény honlapja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában