Magasra tették a mércét a házigazdák

2022.06.15. 12:00

A Szent Orbán Borrendek Szövetségének tagjai Adonyban találkoztak

A Történelmi Magyarországon Működő Szent Orbán Borrendek Szövetségének tagjai Adonyban találkoztak.

Agárdy Csaba

A hajósi Szent Orbán Borlovagrend, az erdélyi Nagykároly Környéke Szent Orbán Borlovagrend, a felvidéki ógyallai Szent Orbán Borlovagrend és a délvidéki horgosi Szent Orbán Borlovagrend érkezett Adonyba. Először Schmidt Attila nagymester, majd Ronyecz Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mindegyik borrend nagymestere (Kovács Róbert, Hajós, Kovács János, Ógyalla, Sütő Imre elnök, Nagykároly, Bacskulin István, Horgos) megköszönte, hogy itt lehetnek, és ajándékokat adtak át az adonyiaknak. Az első napon nagyon finom vacsora várt a résztvevőkre, és éjfélig egy kötetlen beszélgetés, borozgatással egybe kötve. 

Másnap a társaság Agárd felé vette az irányt, ahol az Agárdi Pálinkafőzde tevékenységét ismerhették meg a borászok, akik alapos szakmai „kiképzést” kaptak a pálinkafőzés rejtelmeiről Kaizer Gábor főzdevezetőtől. Az előadáson felmerült az is, hogy Agárdon úgy látják, a bodza és a málna eltűnik majd a piacról. Ugyanis a Covid elleni gyógyszer egyik alapanyaga a bodza, a málna pedig nagyon drága. Az agárdi Csóbor pincészetnél egy alapos borkóstolón vehettek részt a vendégek. Ezután tértek vissza az adonyi szőlőhegyre, ahol több pincében (Boldog, Schmidt, Králl) is megismerkedhettek az ott készült borokkal. 

A Szent Orbán-kápolnát is bemutatta Králl István, az adonyi borrend tiszteletbeli nagymestere. A végállomás a Pletser pince volt, ahol a búcsúestet tartották a borászok, egy remek kemencés étellel megspékelve. Azt még nem döntötte el a szövetség, hogy jövőre Hajóson vagy a felvidéki Ógyallán találkoznak, de hogy találkoznak, az biztos. Mint ahogy az is, hogy a következő házigazdának alaposan fel kell kötnie azt a bizonyos alsóneműt, mert Schmidt Attila és csapata nagyszerű programot állított össze, precízen folyt végig a találkozó, magas színvonalon, remek borokkal, nagyszerű ételekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában