Kékfestő és kosárfonó

2022.05.05. 20:00

Természet és hagyomány találkozik a dinnyési kiállításon

A hagyomány és a természet találkozik azokon a tárlatokon, amelyek május 30-ig láthatók a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban. A helyi kékfestőművész, az esztergályosalkotások, az élet legszebb, természetes árnyalatait felvonultató szőttesek és fonott munkák azt mutatják: a 21. század alkotói nem őrzik, hanem éltetik a hagyományokat.

S. Töttő Rita

Ódor Balázs Dinnyésről készített fotói a Vajky-kúriában

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az Iharos Népművészeti Egyesület két tagjának kiállítása után senki nem szeretne svéd bútoráruházba menni, Kozma Ilona tasi kosárfonó és Páll Etelka gyergyószentmiklósi szövőasszony ugyanis nem csupán lakberendezési tárgyakat, de a magyar iparművészet hagyományait éltető, értékes alkotásokat készít. A tárlaton a természet színei köszönnek vissza, erre utal a cím is: Árnyalatok.

– Egymással olyannyira harmonizáló árnyalatokat lehet látni a szőtteseken s a kosarakon, mintha csak összedolgozott volna a két művész – mondta Komendó Gabriella, az M-Art Egyesület elnöke. Pedig nem, derül ki: a természetközeli hangulatot mindkét alkotó egyértelműen magából hozza, a természetet magát szövik, fonják bele munkáikba.

Mundrusz Anett népi iparművész, a népművészet ifjú mestere kékfestőmunkái és az Országos Faesztergályos Egyesület alkotásai
Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kosárfonó alkotásai például, bármennyire is festettnek tűnnek, mind természetes színű vesszőkből készültek. Úgy válogatja az alapanyagot, hogy különböző mintázatokat tudjon létrehozni belőlük. A vörös tehát eredeti vörös, ahogy az élénkzöld, a barna, a lila, a kék, valamint a szürke is. Az alkotó sokféle növényből készíti a munkáit: aranyvesszőből, csíkos kecskerágóból, eperfából, fagyalból, fehér fűzből, gyöngyvirágfából és számos egyéb, színes vesszőjű növényből dolgozik, ezek mindegyike fel is van sorolva a kiállításon.

Komendó Gabriella mesél róla: Ilona kirándulásai alkalmával éppen úgy gyűjtöget, ahogy saját bokraiból is rendszeresen begyűjti a szükséges vesszőket. Ezekkel a természetes színekkel harmonizálnak Etelka szőtteseinek árnyalatai, amelyek szintén a természetes festékanyagoknak köszönhetők.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A másik teremben Mundrusz Anett népi iparművész, a népművészet ifjú mestere kékfestőmunkái, valamint az Országos Faesztergályos Egyesület alkotásai láthatók. A hagyományos kékfestőtechnikákat a művész nemcsak népviseleteken, de mai, modern darabokon is megmutatja: izgalmas kék csipke-bőr betétekkel, berakásokkal, hímzett farmerekkel teszi maivá a magyar népviseletet. Rendkívüli munkái mellett jól megférnek és illenek is a fatálak, amelyek bármely modern és hagyományos otthon asztalán jól mutatnak. A templomkert új közösségi terében, a Vajky-kúriában is nyílt tárlat: Ódor Balázs dinnyési fotógyűjteményéből került ki válogatás a nagyterem falára.Úgy válogatja az alapanyagot, hogy különböző mintázatok jöjjenek létre.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában