Múltidéző

2022.05.12. 20:00

Egy réges-régi üzlet: Jankovits Ignác előszállási vegyesboltja

Aki a Fortepan nevet viselő világhálós fotóarchívumot böngészve régi boltok hangulatára kíváncsian a keresőbe kulcsszó gyanánt annyit ír: „eladó”, alighanem „eljut” Jankovits Ignác előszállási vegyesboltjába.

Majer Tamás

Jankovits Ignác vegyesboltja a kép 1934-es elkészültekor már két évtizede működött

Forrás: Fortepan/Jankovich Emma

Hogy ki lehetett a hölgy, aki Jankovits Ignác vegyesboltjában 1934-ben mérlegre tette a portékákat, kiszolgálta a vevőket, nem ismert. A bolt tulajáról azonban találtunk információkat. A Ladányi Miksa szerkesztette, 1937-ben Budapesten kiadott Magyar városok és vármegyék monográfiája című kötet segített. 

„Jankovits Ignác vegyeskereskedő, Előszállás. 1873-ban született Hercegfalván [ma: Mezőfalva]. Kitanulta a gépészkovácsságot a zirci uradalomban. Mint segéd 3 és fél évig szolgált. Katonai szolgálata után a zirci apátsági uradalom gépészkovácsa volt 7 évig. Innen Előszállásra került, ahol önálló lett. 1913-ig űzte iparát, amikor is a jelenlegi vegyeskereskedését alapitotta. 2 garnitura cséplőgépe is van. Résztvett a világháboruban. Községi előljáró volt, jelenleg községi képviselő. Neje: Varsányi Emma. Gyermekei: Ignác és Terézia.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában