Közel ötszázan daloltak

2022.04.06. 17:53

Újra éneklő ifjúság - Ismét megtartották a fesztivált Fehérváron

Az Éneklő Ifjúság az egyik legnagyobb, hagyományokkal rendelkező rendezvény Magyarországon. A járványhelyzet miatti két év kihagyás után az Újra Éneklő Ifjúság fesztiválhangversenyén léphetett fel közel ötszáz gyermek szerdán Székesfehérváron.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Tötő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az Újra Éneklő Ifjúság kórusfesztiválon 470 gyereket látott vendégül a fehérvári Táncházban a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szerdán. Az elmúlt két évben a járványhelyzet ezt a nagyszerű programot is elsöpörte, ám idén ismét visszatérhetett a fiatalok kórusainak teret adó rendezvény Székesfehérvárra. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága hirdette meg az eseményt, melyre kilenc székesfehérvári kórus jelentkezett. Eljött a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI Legkisebbek kórusa, melyben az ének-zenét emelt szinten tanuló, alsó tagozatos kisdiákok énekelnek, Polgár Zoltánné vezényletével. Itt volt a Kodály leánykara és vegyeskara, továbbá a Bárdos Lajos Gyermekkar, melyben szintén az ének-zenét emelt szinten tanuló, felső tagozatos kodályos diákok énekeltek. Az iskola igazgatója, Kneifel Imre karnagyi vezényletével, Vasvári Tamás zongorakíséretében adták elő a diákok a műveket.

 

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából két kórus mutatkozott be a fesztiválon: a felső tagozatosok leánykara, valamint a középiskolások vegyeskara énekelt, Reiner Renáta vezetésével. Mihály György és Radics Éva vezényelte a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI kórusát. Két kórus érkezett a Ciszterci Szent István Gimnáziumból: a gyermekkar után a középiskolások mutathatták meg énektudásukat, szintén Radics Éva vezénylete mellett.

 

A kép bal alsó ikonjára kattintva érhetők el további képek:

 

Kopcsai Margit, a rendezvény szervezője elmondta: a fesztiválnak tétje nem, de célja mindenképpen volt:

 

- Az, hogy újraindítsuk a közös éneklést. Éppen ezért fesztiválhangversenyként hirdettük meg a programot. Van zsűrink, de nem osztanak minősítéseket. Minden kórust, karnagyot jó tanácsokkal és elismerő oklevelekkel díjaznak.

 

A zsűri elnöke a fehérvári Pro Civitate-díjas Hartyányi Judit karnagy volt, a Magyar Kodály Társaság alapítótagja, társelnöke, a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke, a KÓTA elnökségének tagja. Segítőtársa pedig Sárközyné Pomázi Ágnes, a tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola ének-zene tanára, karvezető, a KÓTA szakbizottsági tagja, valamint Katona Tibor, KÓTA-díjas karnagy, a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium tanára volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában