Frissen Fejérből

2022.04.28. 09:30

Népművészeti randevú a dinnyési kertben

A városrész két országos népművészeti szakmai programnak is otthonként szolgál a héten. A Hagyományok Háza hálózati találkozójának, valamint a Régi ritka mesterségek találkozójának.

V. Varga József

Lukács László néprajzkutató pénteken 10 órakor tart előadást Árulkodó utcanevek a fehérvári Palotavárosban címmel

Forrás: FMH-Archív / FG

A Hagyományok Háza találkozóját április 27-én, szerdán 10 órakor nyitották meg a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központban. Köszöntőt Tóth István, Gárdony polgármestere és Gonda Emma, az M-Art egyesület alelnöke mondott. A nap délelőtti programjában a többiek között előadást tartott Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója és Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője. Délután gyakorlati műhelymunkák sorjáztak, valamint vitaszínház, poszterbemutató, számos kiállítás és kézművesbemutató várta a résztvevőket. 

A Régi ritka mesterségek országos találkozóját április 29-én, pénteken 10 órakor nyitják meg a dinnyési hagyományőrző központban. Lukács László, Gelencsér József és Váczi Márk néprajzkutatók előadásaikban a székesfehérvári palotavárosi mesterségeket elevenítik fel. A régi ritka mesterségek képviselői – Fehér Csaba ötvös, Mórocz Istvánné könyvkötő és Vincze Mátyás papírmerítő – a délutáni órákban mutatkoznak be. Az Árnyalatok című kiállításban Kozma Ilona kosárfonó és Páll Etelka szövő, növényi festő alkotásait 17 órától tekinthetik meg az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában