Szeretet, béke és tolerancia

2022.04.15. 07:00

Hit nélkül ez mítosz, üres tanítás

„Húsvétnak egyetlen üzenete van, az ember elmúlástól való félelmére ad választ. Arról szól, hogy Krisztus, aki velünk mindenben sorsközösséget vállalt, harmadnapra feltámadt. (…) Hit nélkül a feltámadás mítosz lesz, üres tanítás.”

Héjj vivien

Keresztyének azok, akik nem azt mondják, hogy a „fiataloké a jövő”, hanem azt: a jövő mindenkié, aki Krisztusban van

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A húsvét a niceai zsinat határozata alapján a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap, mozgó ünnepként tartjuk számon. Az ünnepkör eljövetele alkalmával lapunk hasábjain az évtizedek során rendre megjelentek a különböző felekezetek képviselőinek, kiemelkedő személyisé­geinek gondolatai.

– A húsvét üzenete nem feledteti a nagypénteket, inkább megdicsőíti. Hiszen Jézus épp a sebhelyeivel, fájdalmas halálával teljesítette be azt a küldetést, amelyet az Atyától kapott. (…) A húsvét üzenete, hogy nekünk sem kell elkeserednünk a sebeink miatt. Egy betegség, amely hosszabb-rövidebb ideig akadályoz abban, hogy fontos és közérdekű, jó elhatározásainkat valóra váltsuk, esetleg egyszer s mindenkorra korlátozza cselekvő képességünket: ugyanúgy megdicsőülhet, mint Krisztus sebhelyei. A természet s a világ eredményeink szerint becsül minket. Végső soron fordulhat úgy, hogy életünk legértékesebb órái, korszakai azok lesznek, amelyekben igyekeztünk elfogadni a megalázó szenvedést, erőnk, alkotókedvünk megfogyatkozását. Hisz könnyű a világ elismerésétől övezve tenni a jót, sokkal nehezebb jó képet vágni ahhoz, ami miatt legtöbben elfordulnak tőlünk. – fogalmazott Jelenits István piarista tartományfőnök.

Ugyanezen évben Harmati Béla evangélikus püspök a húsvét apropóján a megbecsülés, a megértés és a békesség fontosságát hangsúlyozta.

– Magyarországnak 1992 húsvétján nem elsősorban anyagiakban, pénzben, külföldi vagy hazai tőkében van hiánya, hanem kevés a lelki, a spirituális „vagyon”, a „meta-­gazdasági” érték. Hiánycikk mások megbecsülése és megértése, a békesség, a tolerancia. Ha nem is tudunk mindnyájan mindig olyan messzire menni, mint Jézus, a „szeresd embertársaidat, mint magadat” követelésével, legalább addig kellene eljutni, hogy a másik, a máshogyan gondolkodó, a más nyelvet beszélő, más történelmi háttérből származó, más vallású, más bőrszínű, más párthoz tartozó szintén ember, és ezért „embertárs”. Talán nem barát, de „fele-barát” – húzta alá a nem anyagi javak jelentőségét.

Bencze András evangélikus lelkész, a Nyugat-dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese egy évtizeddel később már arról beszélt, a keresztyénség számára Krisztus feltámadása azért is fontos, mert akik az ő nyomában járnak, át tudnak menni még a halál mélységén is.

– A magam számára fontos, hogy átélem a keresztségben ezt a föltámadást, és ugyanakkor még előttem is áll a föltámadás. Ez azt jelenti, hogy keresztyének azok, akik nem azt mondják, hogy a „fiataloké a jövő”, hanem azt, hogy a jövő mindenkié, aki Krisztusban van. A föltámadás így azt jelenti, hogy van jövő, s azt is, hogy van mit tervezni és van mit tenni ezért a jövőért. Ez egy erkölcsi alapot is biztosít számomra: amikor azt mondja az ember, hogy van jövőm, függetlenül attól, hogy itt, a Földön milyen a sorsom, ez biztosítja azt az erőt, hogy nem lehet zsákutcába szorítani, s ki merek állni amellett, amire elköteleztem magam – fogalmazta meg az ünnephez kapcsolódó gondolatait Bencze András.

Néhány évvel ezelőtt Spányi Antal megyés püspök az ünnep kapcsán a megbocsátás fontossága mellett arról is beszélt, szebb lenne a világ, ha nem mindig az igazságot, inkább a szeretetet keresnénk. Mint mondta, minden emberrel vele születik a jóra való készség.

– Húsvétnak egyetlen üzenete van, az ember elmúlástól való félelmére ad választ. Arról szól, hogy Krisztus, aki velünk mindenben sorsközösséget vállalt, harmadnapra feltámadt. Nyilván ez hit kérdése. Hit nélkül a feltámadás mítosz lesz, üres tanítás. Hit által változik meg. Tudnunk kell, hogy ha a földi léten keresztülküszködtük magunkat, a halál nem egy sírba való bezuhanás lesz, hanem megnyílik egy kapu, amelyen át beléphetünk a földi lét mulandóságából, sebezhetőségéből és halállal megtört valóságából Krisztus valóságába – beszélt az ünnep üzenetéről, majd a megújulás kapcsán úgy fogalmazott, a megbocsátás mindig újjászületés. Az embernek így van lehetősége elfelejteni a vargabetűket, a zsákutcákat.

Szénási Sándor verebi születésű református lelkész volt, s szülőfaluján kívül Velencén, Kápolnásnyéken és Bicskén szolgálta a helyi református közösséget. Úgy tartják, egyszerre volt lelkész és irodalmár. Utóbbit alátámasztja, hogy Szénási egykoron kötetbe foglalta a református egyház legfontosabb ünnepeit. Nagypéntek kapcsán a következőt írta: „…váltságunkat e napon végezte el Urunk; de tudnunk kell, hogy a húsvéttal együtt a legnagyobb ünnep, hiszen a húsvéti feltámadás igazolja azt, hogy az Atya elfogadta a Fiú önként vállalt váltsághalálát.”A böjt legszigorúbb napjához kapcsolódva felidézte, ezen a napon a pap miseruhát ölt, a hívek régebben még fekete gyászruhában mentek a templomba, az ormánságiak, vagy Csököly – Somogy megye – református asszonyai pedig gyászuk jeleként fehér ruhába öltöztek. Még a liturgikus színek iránt egyébként közömbös református templomokban is megjelenik a fekete szín; Szénási arról is megemlékezett, a verebi református templom nagypénteki fekete szószéki terítőjébe ezüsthímzéssel rögzítették az „elvégeztetett” igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában