Frissen Fejérből

2022.04.04. 07:10

A mesék varázslatos világa köré szervezett alkotónapot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete is csatlakozott a IX. Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjéhez. A mesék varázslatos világa köré szervezett nap mottója: kezeink dicsérete.

Héjj Vivien

Sáricz Gyuláné segítségével a kisebbek is belekóstolhattak a kézműveskedésbe

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egyesület tagjai a gyerekjátékok készítésének gazdag tárházát mutatták be a látogatóknak, akik amellett, hogy megismerkedhettek a kézi játékkészítéssel, megalkothatták saját mesejátékuk szereplőit és húsvétváró ünnepi dekorációkat is készíthettek. 


– A hozzánk érkező családok hímezhetnek, varrhatnak, mindenféle kézműves tevékenységet kipróbálhatnak. Számos olyan állat, figura készíthető például fafaragással, csuhéból, gyékényből vagy filcből, amivel egy mesét el lehet játszani – beszélt az alkotónap koncepciójáról Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. 


A Kézművesek Házába lépve az alkotás nesze hallatszott csupán. Kicsik és nagyok egyaránt belekóstolhattak a kézművesség világába. Homorné Kovács Erika segítségével akár a legkisebbek is megismerkedhettek a varrás rejtelmeivel. Asztalánál katicák és méhecskék készültek pamutvászon és filc felhasználásával, csápjaikat zseníliadrótból hajlították. 


A szomszédban ugyancsak tűvel és cérnával dolgoztak, itt néha sovány, máskor kissé dundi nyulak készültek, a testalkat a felhasznált tömőanyag mennyiségétől függött. Az alkotó kedvűeket Simó Ágnes vezette be a nyúlkészítés rejtelmeibe. A vászonból, kartonból vagy éppen elasztikus pólóanyagból készült flitterszemű tapsifülesekre akasztók is kerültek, így azok akár a barkafa ékességeként is megállják helyüket. 
Vörösné Nikolett asztalát ellepték a medvék. A filcből készült mackók szeme filctollal, gyönggyel vagy épp francia csomóval készült, némely medvék kertésznadrágot, mások tütü szoknyát viseltek, s később kulcstartó, kitűző vagy épp illatzsák mivoltukban tölthetik napjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában