Frissen Fejérből

2022.03.18. 08:00

Kiállítás a fehérvári rendházban: Királyok és szentek – Az Árpádok kora

A Királyok és szentek – Az Árpádok kora című nagyszabású kiállítás március 18-án, pénteken 14 órától látogatható Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum felújított Fő utcai épületében.

V. Varga József

A látogatók az utazás során megismerhetik a történelem igazi arcát

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Árpád-ház program keretében megvalósuló, minden idők legnagyobb, Árpád-kori emlékeket felvonultató tárlata a nyitónapon éjfélig ingyenesen látogatható.

A Szent István Király Múzeum – a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyarságkutató Intézet közreműködésével létrejött – egyedülálló tárlata egy helyen mutatja be 12 ország több mint 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori leletét. Az érkezőket a királyi óriásbábok fogadják. Köszöntőt mond Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester. Gregorián dallamokkal közreműködik a Vox Mirabilis Kamarakórus, vezényel Zemlényi Katica karnagy.

A megnyitót követően a rendház előtt a Sub Rosa régizene együttes muzsikál, valamint középkori körtáncot tanít az érdeklődőknek Rovó Tamás táncművész. Az óriásbábok – köztük a Magyar szent család tagjai – 16 órától kelnek útra, az I. András Király Lovagrend látványos bemutatója 18 órakor kezdődik, majd moldvai táncokkal szolgál az Alba Regia Táncegyüttes senior csoportja, zenél a Kákics együttes. A program 20 órától az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció hagyományőrző, varázslatos tűztáncával zárul.

A kiállítás – amelynek egyes részei a honfoglaló magyaroktól egészen az Árpád-ház szentjeiig mutatja be a történelmi korszakot – június 15-éig, naponta 8 és 20 óra között látogatható.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában