Főszerepben a nők! című előadás-sorozat

2022.03.20. 14:00

First ladyk Rómából: történetek a birodalom emlékezetes nőalakjairól

Kéjvágyó, anyáskodó és karitatív császárnékról is szó esett a Főszerepben a nők! című előadás-sorozat legutóbbi alkalmán.

Bokros Judit

Kiss Alexandra régész vetített képes előadásában érdekes női sorsokat villantott fel

Forrás: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hallottak már Valeria Messalináról, akit a legkéjvágyóbbként jellemeztek a császárnék között? Vagy Flavia Julia Helenáról, aki karitatív cselekedeteket vitt véghez? A Szent István Király Múzeum márciusra szervezett tematikus, nőket a középpontba helyező előadásainak egyikén arról beszélt Kiss Alexandra régész, hogyan éltek a nők az ókori Római Birodalomban. Kiemelten pedig néhány uralkodónéval is megismerkedhetett a hallgatóság. Férfiak árnyékában. Róma first ladyjei – a cím nagyjából meg is határozza, hogyan viszonyultak a nőkhöz az uralkodók. Kiss Alexandra azonban először általánosságban mesélt arról, milyen jogok illették a nőket, hogyan bántak velük abban az időben. 

Kiderült például a rabszolganők kapcsán: ha egyet eladtak, akkor a volt tulajdonos védhette azzal, hogy kikötötte, az új tulajdonos nem foglalkoztathatja prostituáltként. A lányokat jellemzően 12–15 éves korukban férjhez adták, a feleségeknek pedig a háztartás vezetése mellett műveltséget is kellett szerezniük, hogy szórakoztatni tudják urukat. Az arisztokrácia körében az úgymond emancipált nők is örökölhettek például földtulajdont, üzletelhettek, befektethettek akár a hajózásba. A nők mindennapjai a férfiakéhoz hasonlók voltak: a leggyakoribb társadalmi tevékenység a fürdőzés volt, de jártak kocsiversenyre is. A római elithez, uralkodócsaládokhoz tartozó nőkről kevés megbízható információ maradt fenn. 

Egyes uralkodófeleségekről azonban botrányos esetek, pletykák keringtek. Innen lehet tudni – bár ezekben a történetekben valószínűleg sok a túlzás –, hogy Valeria Messalina Claudius feleségeként tett szert a „legkéjvágyóbb” jelzőre. Férjének ugyan két gyereket szült, de sok kegyetlenkedés fűződik a nevéhez, mert vágyainak elérése céljából az erőszaktól sem riadt vissza. Flavia Julia Helena Constantius feleségeként vált ismertté. Állítólag ő találta meg Jézus keresztjét, ezért Szent Ilona néven az egyház védőszentje lett, életében pedig több karitatív tevékenységet végzett. A sorozat következő alkalma március 23-án, szerdán 18 órakor lesz az Új Magyar Képtárban. Ekkor Izinger Katalin és Szűcs Erzsébet művészettörténészek beszélnek Gedő Ilka, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Ország Lili és Schaár Erzsébet képtárban található műveiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában