Égbolt

2022.03.14. 11:10

Amikor megdördül az ég! - Előszállási segítséggel forgattak sci-fi filmet brit színésznőkkel a szomszédban

Laura Saxon és Laura Ellen Wilson először jártak hazánkban, de állításuk szerint, nem utoljára!

Elekes Gergő

Laura Saxon (b) és Laura Ellen Wilson játéka lenyűgözte a készítőket

Forrás: A stáb

A két feltörekvő művésznő Gallai József veszprémi filmrendező legújabb alkotásának, az Égbolt (avagy Project Skyquake) című sci-finek a forgatására érkezett, és egy hetet töltött el Veszprém megyében. A filmnek Fejér megyei vonatkozása is van, hiszen a stábtagok között megtaláljuk az előszállási Marton Pált, aki immár sokadik alkalommal dolgozik együtt a rendezővel. Mint a legtöbb esetben, ezúttal is werkfotós és technikai asszisztens feladatkörben.

 

– Gallai József minden projektjét egyre jobban élvezem. Ez a film újra meglepetést okozott számomra, őszintén szólva alig várom, hogy láthassam egyben. Kijelenthetem, hogy a közös munka a stábbal mára szenvedéllyé vált számomra. Laura Saxon és Laura Ellen Wilson két elragadó színésznő, akik mellett szintén lehetetlenség volt unatkozni. A forgatások közti szabadidőben kellemes beszélgetések zajlottak a stáb tagjaival, ami által úgy érzem, egyre közelebb állunk egymáshoz és ez az alkotás szempontjából is egyértelműen pozitív hatást gyakorol a csapatra. Örülök, hogy részt vállalhattam egy újabb film létrejöttében – nyilatkozta portálunknak a Fejér megyei alkotó.

 

Hangok az égből

 

Az interneten rengeteg olyan videó és hangfelvétel fellelhető, melyben furcsa, trombita-szerű, természetfeletti hangokat ad ki az égbolt a világ számos pontján. Hivatalos magyarázata nincs a jelenségnek, de természetesen ahány ember, annyiféle vélemény alakult már ki róla: egyesek szerint csak meteorológiai jelenség, mely a bolygó mozgása miatt alakult ki, mások szerint űrlények állnak a hangok mögött, míg olyanok is vannak, akik egyenesen az apokalipszis lovasainak kürtjeit vízionálják. Ezt a témát boncolgatja a nemrégiben a Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztiválon díjazott alkotó legújabb filmje, melyben két nő, a Laura Ellen Wilson által alakított Cassie és barátnője, Laura Saxon Margot-ja indulnak a rejtélyek nyomába. Az útjukon pedig nem lesznek egyedül, Gallai Józsefnek ugyanis olyan nagynevű színészeket sikerült még megnyernie a projekthez, mint a Golden Globe-díjra jelölt Tom Sizemore (Tanúvédelem, Ryan közlegény megmentése, A Sólyom végveszélyben), a Halálfutam, a Kés/Alatt és a Clint Eastwood rendezésében készült A csempész sztárja, Robert LaSardo, valamint a Hellraiser filmek cenobitája, Simon Bamford.

– Vonzanak a megmagyarázhatatlan és rejtélyes dolgok, jelenségek és ezek a furcsa égi hangok már talán 2015 környékén is elkezdtek foglalkoztatni, aztán, magam sem tudom, hogy miért, egy időre talonba tettem az alaptörténetet, nem foglalkoztam különösebben a kibontásával. A tavalyi évben azonban azon kaptam magam, hogy komplett jelenetek születnek meg a fejemben, és nemsokára létrejött a film forgatókönyve 

– nyilatkozta portálunknak a rendező, aki maga írta a szkriptet is.

Laura Ellen Wilson itt még nem tudja, mi vár rá az erdő mélyén
Forrás: A stáb

Arra a kérdésre, hogy miért pont a két Laurára esett a választása, Gallai elmondta, mindketten nagyon profik, és nem ez volt az első film, amin együtt dolgoztak. 

 

– Eltökéltek, úgy is mondhatnám, hogy agyalós színészek, és üdítő volt látni, ahogyan szinte feltöltötték és magukévá tették a jeleneteket. Számos saját ötletet is hoztak, ami végül a filmet gazdagítja majd, a közöttük lévő kémia pedig valami egészen kivételes. Szilárd meggyőződésem, hogy nélkülük kevesebb lenne a film.

Laura Ellen Wilson Cassie szerepében mindenre elszánt, hogy kiderítse a hangok mögött rejtőzködő igazságot
Forrás: A stáb

Különleges technika, apró stábbal

 

A forgatás egy héten keresztül zajlott többek között Veszprémben, Németbányán, a Tótvázsony közelében található Katonai kilátónál, valamint a farkasgyepűi Pisztrángos-tónál, egy meglehetősen apró, mindössze hét főt számláló stábbal. Minderre a film technikai megvalósítása lehetőséget nyújtott, hiszen a jelenetek többségét maguk a színészek rögzítették. 

 

– Ez volt életem első found footage (talált kamerás) /vlog-jellegű filmforgatása, és borzasztóan jól éreztem magam. Ez a filmezési mód egy remek lehetőség arra, hogy hatásosan meséljünk el egy történetet, és mivel maguk a színészek kameráznak, a néző és a karakterek között egy meghitt kapcsolat is ki tud alakulni – tudtuk meg Laura Ellen Wilsontól, minderre pedig kollégája, Laura Saxon is ráerősített.

 

– Az Égbolton dolgozni egy fantasztikus kaland volt! Korábban még sosem forgattam found footage stílusban, de a magyarországi forgatás után azonnal beleszerettem. Az pedig, hogy az egyik legjobb barátnőmmel dolgozhattam együtt a filmben, még különlegesebbé tette az egészet.

A jelenetek visszanézése a nap legizgalmasabb része volt. Balról jobbra: Laura Ellen Wilson, Laura Saxon, Szántó Bálint és Gallai József
Forrás: Marton Pál

Gallai József szerint a forgatás rövid, de tartalmas és mindemellett nagyon élvezetes is volt.

 

– Eddig mindent egy kalap alá véve hét forgatási napon vagyunk túl. Kezdtünk a külföldi sztárok jeleneteivel (Tom Sizemore, Robert LaSardo, Simon Bamford), majd most márciusban forgattunk hat napot és még van pár kisebb jelenet szintén ebben a hónapban Norvégiában. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy mindenféle komoly fennakadás nélkül tudtunk haladni, a hangulat kellemes és kifejezetten családias volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában