Éljék meg a hagyományt!

2022.02.24. 07:30

Közelít húshagyókedd, újra lesz tikverőzés!

Tikverő – Pesovár Ferenc öröksége és a fenntarthatóság dilemmája címmel tartott előadást szerdán Fehérváron, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében Nagy Veronika néprajzkutató.

Majer Tamás

Idén március első napjára esik húshagyókedd, s így a tikverőzés is

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Halmos Béla mondását biztosan hallottátok már, hogy a hagyományt nem őrizni kell, mert nem rab, nem ápolni kell, mert nem beteg, hanem megélni kell, éltetni kell! A mohai tikverőzés példa erre, a hagyomány éltetésére is – mondta az előadást felvezető köszöntőjében Varró Ágnes, maga is néprajzkutató.

 

Jövő héten, március elsején, húshagyókedden, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napján ismét megrendezik Mohán a tikverőzést! Fontos ezt leszögezni, hiszen tavaly, a járványhelyzet miatt elmaradt. Ha tehetik, látogassanak most el! Éljék meg a hagyományt! Ragyogó lehetőség. Reggel 9 órakor kezdődik a program a pavilonnál. Mohára beérkezve nem lehet eltéveszteni.

Tikverő – Pesovár Ferenc öröksége és a fenntarthatóság dilemmája címmel tartott előadást szerdán a múzeum Országzászló téri épületében Nagy Veronika néprajzkutató.

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Előadásában Nagy Veronika ismertette a népszokás lényegét és a farsangi hagyománykörben betöltött szerepét, szólt a szokás gyökereiről is, valamint beszélt Pesovár Ferenc szerepéről és jelentőségéről a szokásban, illetve a tikverőzésben bekövetkezett változásokról és jövőjének lehetőségeiről. A népszerűsítő, egyben szakmai előadás az „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc emlékezete című, továbbra is látogatható kiállítás kísérőrendezvénye volt.

 

A tikverozes.blog.hu internetes oldal hasznos információk rovatában az idei évre vonatkozólag szerepel néhány frissítés március elsejére nézvést:

 

– A házakhoz, magánudvarokba látogatóinknak nem szabad bemenni. Orrot és szájat eltakaró maszk viselése ajánlott, az esetleges tömegre való tekintettel kültéren is – írják.

 

Kérik azt is, hogy a maskarás vonulóknak mindig engedjenek utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában