Frissen Fejérből

2022.02.10. 15:00

Immár 21 érték gazdagítja Lepsény helyi értéktárát

Idén első alkalommal ülésezett a lepsényi települési értéktár bizottság. Folytatva a tavaly megkezdett munkát ezúttal 11 épített örökség került megvitatásra. A bizottsági tagok egyöntetűen elfogadták a felvetett javaslatokat, így már 21 érték gazdagítja a nagyközség helyi értéktárát.

A pestisjárvány áldozatainak emlékműve

Forrás: Borsos György

A települési értéktár korábbi 10 tétele: a Lepsény Vére bor (Májer Pincészet); az Asszonytava helyi ballada; az Asszonytava, mint természeti érték; a Tikacs szőlőhegy, mint természeti környezet. A település legidősebb fája (a Nádasdy-kúria közelében található 160 éves kocsányos tölgy); a Lepsényi Helytörténeti és Néprajzi Múzeum; a helyi fotográfiagyűjtemény. Rácz Klára: Lepsény község története című kéziratos műve; a református templom és a Magyarok Nagyasszonya katolikus templom.

A helyi értéktár része a Hősök emlékműve 

Forrás: Borsos György

A bizottság most a következő 11 tételt vette fel a helyi értéktárba: Trianon-emlékmű; Szent István-szobor; második világháborús emlékmű; Nemzetőr- emlékmű. Az 1956-s kopjafa; az 1848-as kopjafa és harangláb; a Millenniumi emlékmű; a Hősök emlékműve; a pestisjárvány áldozatainak emlékműve. A Vinniss-kereszt (a Vinniss család emelte 1928-ban) és egy kőkereszt, amely a katolikus templom kertjében áll. 

A Vinniss-kereszt (a Vinniss család emelte 1928-ban, állítólag egy kisgyermek van alatta eltemetve) 

Forrás: Borsos György

További javaslatok is előkészítés alatt állnak, így várhatóan hamarosan tovább bővül az értéktár. Az értéktár bizottság tagjai tagtársukat, Májer István nyugdíjas iskolaigazgatót, Lepsény díszpolgárát is köszöntötték. Molnár Péterné Rózsa, a bizottság egyik tagja, ugyancsak a település díszpolgára egy igazi hungarikummal, egy saját készítésű dobostortával lepte meg a 70. születésnapját ünneplő bizottsági tagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában