Frissen Fejérből

2022.01.22. 17:10

Szűcs Erzsié Fehérvár kulturális díja

Szűcs Erzsébet művészettörténész, a Szent István Király Múzeum munkatársa kapta a 2022-es esztendő Pro Cultura Albae Regiae díját, a Vörösmarty Színházban szombat délután rendezett gálaműsoron, melynek keretében „A teremtés ünnepe" című műsort is láthatta a nagyközönség a színház társulatának előadásában.

Kecskés Zoltán

Szűcs Erzsébet

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A gálán tiszteletét tette Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, valamint Székesfehérvár és megye önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, a történelmi egyházak és rendvédelmi szervek képviselői, valamint a közművelődési és oktatási intézmények vezetői. 

A városvezető, Cser-Palkovics András ünnepi beszédében kiemelte, mekkora öröm, hogy idén összegyűlhettek, hiszen tavaly erre nem volt lehetőség. Mint mondta, az online térben sok mindent meg lehet oldani, azonban a kultúrát megélni, értékeket adni és kapni együtt az igazi! Hozzátette, joggal és okkal lehetnek büszkék a város kulturális életére és köszönet illeti mindazokat, akik ezért a múltban tettek vagy a jelenben tesznek, hogy ne csak múltról és jelenről, hanem jövőről is beszélhessünk.

Ezt követően átadásra került a „Pro Cultura Albae Regiae” díj, melyet minden évben egyetlen személy vagy közösség nyerhet el Székesfehérvár önkormányzatától. Idén Szűcs Erzsébet művészettörténész érdemelte ki.

– Székesfehérvár kulturális művészeti életének kiemelkedő egyénisége. Szenvedélyesen küzd a jó ügyekért, fejlett kritikai érzékkel és jó ízléssel rendelkezik, emellett elhivatott, felkészült és rátermett egyéniség. A Városi Képtárat az 1990-es évek közepe óta rövid megszakításokkal vezette, az ő nevéhez fűződik a Deák Gyűjtemény országos hírűvé tétele. A Szent István Király Múzeummal történt 2016-os összeolvadással az intézmény önállósága megszűnt ugyan, de Szűcs Erzsébet szakmaiságával azóta is óvja, gondozza a létrehozott értékeket. Kiemelkedő szakmai tevékenységének köszönhetően a jelenlegi formájában az 1994 óta látott gyűjteményt hazánk jegyzett képtárai között tartják számon, ahol az állandó kiállítások mellett, számos, jelentős tárlatot is szerveztek az elmúlt évtizedekben. Szűcs Erzsébet a gyűjtemény ápolásáért, gondozásáért 2016-ban Deák Dénes Díjat kapott. Szakmai tevékenységét számos új kezdeményezés elindítása is fémjelzi városunkban: az ő irányításával működik a Pelikán Galéria, és ő a szíve-lelke az 1992-ben megalakult Székesfehérvári Művészek Társaságának. A 2012 májusában megnyílt Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjteményben az állandó kiállítások mellett aktív szerepet vállal a tartalmas gyermekprogramok szervezésében. Az ő nevéhez fűződik a Kortárs Művészeti Fesztivál és a jellegzetes utcai zászlók kezdeményezése. Kiemelkedő szakmai munkássága által meghatározó szerepet tölt be Székesfehérvár kulturális életében – hangzott el méltatásában.

A díjátadót követően a színház társulatának előadásában részletek elevenedtek meg Az ember tragédiájából és Az ember tragédiája 2.0 című előadásból. A zenés elemekkel tarkított előadásban a darab írói, Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál is számot adtak a mű megvalósításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában