2021-ben négy elemmel bővült

2022.01.05. 18:00

Értékgyűjtés és értékőrzés Ráckeresztúron

A településen öt évvel ezelőtt, 2017 februárjában alakult meg az értéktárbizottság, évente legalább kétszer tartanak ülést. Bereznai Istvánnéval, a Ráckeresztúri Települési Értéktár Bizottság elnökével az eddigi munkáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Gajdó Ágnes

A tavaly felavatott Széchenyi Zsigmond-emlékhely

Forrás: Gajdó Ágnes

Az elmúlt években több mint harminc érték került a települési értéktárba, melyek közül három már a Fejér megyei értéktárnak is része: a több mint kétszáznegyven esztendeje álló barokk Szentháromság-szobor, Auguszta 26 története és a délután három órai harangszó. Minderre nagyon büszkék a ráckeresztúriak. Az értéktárbizottság elnöke, Bereznai Istvánné korábban az óvoda vezetője volt, így jól tudja, egészen kicsi korban el kell ültetni a gyerekek fejében, mi is az érték. Természetesen nemcsak az épített örökségre gondolhatunk, hanem például a kulturális, természeti vagy agrárgazdasági értékekre is. Ami szintén fontos, hogy a kisebb falvakban élők is tisztában legyenek kincseikkel. Mert hiszen nem jut minden községre arborétum vagy sokszínű múzeum, ám ez nem jelenti azt, hogy ezek a települések értéktelenebbek lennének szerencsésebb társaiknál. Mindenhol meg kell találni a szépségeket, azokat a dolgokat, amit az adott közösség értéknek tart.

– Ebben az évben lett része a Fejér megyei értéktárnak a községünkben immár kétszáz esztendeje élő hagyomány, a délután három órai harangszó – mesélte Bereznai Istvánné. – Bendák Pál végrendeletében – mely 1821. november 30-án keletkezett – arról rendelkezett, hogy a Szentháromság tiszteletére minden egyes nap délután három órakor szólaljon meg a templom harangja. Pénzt is hagyott az egyházközségnek, s az utódok híven teljesítették rendelkezését. A hagyomány a mai napig él, s mindez azért is szívügyünk, mert ez a tradíció egyedülálló az országban. Több településen harangoznak pénteken délután három órakor Krisztus kereszthalálára emlékezve, de a ráckeresztúri hagyomány igazán különleges. Tavaly novemberben harangünneppel emlékeztünk a végrendelet kétszázadik évfordulójára, minikiállításon tekinthették meg például az érdeklődők a templomtoronyban lakó három harangot, s azok történetét.

Bereznai Istvánné, a Ráckeresztúri Települési Értéktár Bizottság elnöke

Forrás: Gajdó Ágnes

Mint megtudtuk, 2021-ben négy elemmel bővült a ráckeresztúri értéktár: Németh László esperes-plébános lelkipásztori és közösségépítő tevékenységével, id. Éber Sándor festőművész munkásságával, a Szentháromság-szobor szomszédságában kialakított Széchenyi Zsigmond-emlékhellyel és a több mint ezernégyszáz futamot nyert Varga Zoltán zsoké sportpályafutásával. A bizottság elnöke elmondta, hogy több javaslatot a megyei értéktárbizottságnak is beterjesztenek majd. Tavaly az önkormányzattal és a könyvtárral közösen fotópályázatot hirdettek, melyre a településen található értékekről készült felvételeket vártak. Számos szép alkotás született, melyek többsége megjelent, illetve megjelenik majd a helyi lapban. Az elmúlt év krónikájához tartozik, hogy a Magyar Televízió Itthon vagy! című műsorának stábja Ráckeresztúron is forgatott, bemutatva a délután három órai harangszó és a világrekorder magyar tarka tehén, Auguszta 26 történetét, valamint Herkli Istvánné papírfonó tevékenységét.

Az idei esztendőt is nagy tervekkel kezdi az értéktárbizottság, amely tavaly új taggal bővült, Németh-Benke Boglárka kapcsolódott be a munkába. Ráckeresztúr 2022-ben ünnepli fennállásának 675. évfordulóját, ugyanis a község neve egy 1347-ben kelt határjárási okmányban szerepelt először. A terv ismét az, mint öt évvel ezelőtt: szeretnék a község lakóinak bemutatni az eddig összegyűjtött értékeket, s biztatni mindenkit arra, járuljon hozzá az értékgyűjtő, értékőrző munkához. Cél, hogy az eddig összegyűjtött anyagot kiadványban jelentessék meg, amit aztán akár az oktatásban is felhasználhatnának. Bereznai Istvánné örömmel jegyezte meg, hogy még számos ötlet vár megvalósításra, a kutatómunka ugyan igen időigényes, de nem adják fel, folytatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában