Magyar Hollywood Tanács

2021.12.30. 17:00

Büszkék lehetnek a ceceiek Kovács László operatőrre

A Magyar Hollywood Tanács oklevelet adományozott Cecének. E településen született ugyanis Kovács László operatőr, akinek munkássága nagyban hozzájárult az amerikai mozi arculatának megváltoztatásához. A hírt Fazekas Gábor polgármester tette közzé.

Budai-Horváth Anett

A hivatalos átadás. Jobbra Fazekas Gábor

Forrás: önkormányzat

Kovács Lászlót már gyerekkorában is nagyon érdekelték a filmek és a filmkészítés. Középiskolai tanulmányai után felvételt nyert a Filmművészeti Akadémia dráma- és filmművészet szakára. 1957-től az Amerikai Egyesült Államokban élt. Az áttörést Dennis Hoppe filmje, a Szelíd motorosok hozta meg számára 1969-ben. Ezt követően több mint hetven film készítésében működött közre; közöttük olyan kiemelkedő alkotások találhatók, mint az Öt könnyű darab, a New York, New York, a Papírhold, a Szellemirtók, a Ruby Cairo és a Szabadítsátok ki Willyt! – olvasható az interneten. 

Utolsó, 2006-ban forgatott filmje, melynek producere is volt, az 1956-os forradalomnak emléket állító dokumentumfilm, a Torn from the Flag. 

Hosszan tartó, súlyos betegség után, hetvennégy éves korában, 2007-ben hunyt el Beverly Hills-i otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában