Frissen Fejérből

2021.11.16. 07:10

Pilinszky, tablókon is: Csütörtökig látható a tárlat a Maroshegyen

„A szeretet több a hitnél” – Pilinszky 100 címmel nyílt tablókiállítás.

Bokros Judit

„Szivmelengető” érzés a tablók között állni, fogalmazott Bakonyi István

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Pilinszky János költőről Székesfehérváron is többször meg­emlékeznek születésének november 27-ei 100. évfordulójához közeledve, valamint halálának 40. évfordulója alkalmából. A múlt heti emlékülés után ezúttal a maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár kínál alkalmat, méghozzá egy tablókiállítás keretében.

Az anyag a Kertész Imre Intézetből érkezett, és múlt péntektől november 18-ig, csütörtökig tekinthető meg, kiegészítve néhány könyvtári kötettel, hanglemezzel, egyéb látni- és olvasnivalóval. Az érdeklődők nem a nagyszerű költő pályaképét követhetik nyomon, hanem életművét, legfontosabb témáit ismerhetik meg a tizennégy tablón keresztül. A tematikus kiállításon a megváltásra váró bűn, Isten, a szeretet, a hit, a részvét, a szenvedés kapcsán olvashatók idézetek versekből, prózai szövegekből.

„Szivmelengető” érzés a tablók között állni, fogalmazott Bakonyi István
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hétfői megnyitón Szilvási-Grund Helga, a ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Bakonyi István irodalomtörténész mondta el gondolatait Pilinszkyről és a költő fehérvári kötődéséről. Szó esett a Fehérváron töltött utolsó évről, arról, hogy a költő néhány verse már az 1960-as évek végétől tananyag volt. Bakonyi úgy fogalmazott: „éteri tisztaságú, keresztény, metafizikus költészet Pilinszkyé.” A kiállításról úgy nyilatkozott: „szívmelengető” érzés a tablók között állni.

A megnyitón a Vörösmarty Színház művésze, Kiss Diána Magdolna adta elő a költő Kráter és Őszi vázlat című verseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában