Frissen Fejérből

2021.11.15. 11:30

Lezárult az emlékezés esztendeje Móron

Wekerle Sándor Centenáriumi Évet ünnepelt a város 2021-ben. A programsorozat záró rendezvényét vasárnap délután tartották.

Palocsai Jenő

Tizenkét eseményből álló programsorozattal emlékeztek

Fotó: HZS

Az egész évben át tartó, előadásokkal, kiállításokkal, művészeti és szakmai rendezvényekkel gazdagított eseménysorozat zárásaképpen megkoszorúzták a városi vezetők és a civil szervezetek a Wekerle emlékművet. A neves államférfi szobra alatt Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere, a Wekerle Sándor Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta: – Az alapítvány és a város mindent elkövetett, hogy Wekerle az őt megillető helyre kerüljön, így része lett a móri és a Fejér megyei értéktárnak is, sőt, azóta már országos szinten is egyre többen gondolják úgy, hogy be kell kerülnie a magyar történelem panteonjába.

Lehrner emlékeztette a hallgatóságot arra is, hogy Wekerle megállta a helyét politikusként, tudósként és emberként is, annak ellenére, hogy mindig nehéz gazdasági helyzetben, háború előtt, illetve háború alatt kellett vezetnie hol a pénzügyi tárcát, hol magát az országot. A megemlékezésen Lehrner zárásképpen elmondta: – Wekerle szülővárosában ma már büszkén elmondhatjuk, hogy jelen van a neves államférfi, aki akadémiai székfoglalójában úgy fogalmazott: – Építeni, nem rombolni, hinni és nem csüggedni kell. Ezek a szavak alkották a most záruló centenáriumi év jelmondatát.

Tizenkét eseményből álló programsorozattal emlékeztek
Fotó: HZS

Az esemény az Erzsébet téri Művelődési Házban folytatódott, ahol kitüntetéseket, elismeréseket adtak át azoknak, akik segítettek abban, hogy méltó módon emlékezhessen meg Wekerle szülővárosa a nagy politikusról és gazdasági szakemberről. Ezzel kapcsolatban Buza Ernő, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: – A centenáriumi év a terveink szerint 10 rendezvényből állt volna, ám ez kiegészült még kettővel. Ezekből kettő nem Móron zajlott, hanem Nyáregyházán, a másik pedig Budapesten. Előbbi egy sírkertavató, utóbbi Kárbin Ákos történész Wekerléről írt könyvének szakmai bemutatója volt, jogász szakemberek jelenlétében. A záróesemény második felében bemutatjuk a Wekerléről szóló új antológiát, amely a 2019-es novellapályázatunk eredményeképpen született művek legjobbjait tartalmazza. A kötetet Báger Gusztáv József Attila-díjas költő szerkesztette és ebben a kötetben szerepelnek illusztráció gyanánt azok az alkotások, melyeket az augusztusi grafikai pályázatunkon a legjobbnak ítélt a zsűri.

Kárbin Ákos is előadást tartott az Erzsébet téri Művelődési házban. Harmadik alkalommal állt a közönség elé a kutató történész, és ezegyszer nem a politikusról és nem is a közgazdasági szakemberről beszélt, hanem Wekerléről, mint magánemberről. Az előadás során az is kiderült, hogy a Móron született politikus kiváló sportoló volt, aki nem csak evezett és úszott, de vívott is. Ennek kapcsán napvilágot látott róla olyan történet is, hogy már elkerülte az ötvenet, amikor még párbajozott is egy sértés kapcsán. A történet szerint a párbaj során komoly sérülés nem esett és kiegyeztek egy döntetlenben.

A teltházas rendezvényen meghallgathatták az új Wekerle indulót, mely valóban a volt háromszoros miniszterelnök egyik kedvence volt, és amit nemrégiben Acsai Sándor, a Móri Ifjúsági fúvószenekar karnagya újra hangszerelt. Az estébe nyúló programon tíz civil szervezetnek és húsz magánembernek is megköszönték, kis ajándék kíséretében azt a munkát, amit egész éven át nyújtottak. Emellett elismerést kaptak azok az iskolások is, akik a Wekerle nyomában című helytörténeti vetélkedőn jól szerepeltek. Ezt követően az őket felkészítő tanároknak is megköszönték a munkát.

És persze ha már Mór, akkor nem maradhat el a bor, így előkerült a Wekerle Emlékbor is. A vándordíj idei birtokosa a Geszler Pincészet. Az általuk alkotott cuvée egy éven át viselheti ezt a kitüntető címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában