Frissen Fejérből

2021.11.17. 12:00

Kiállítás nyílt Fehérvárcsurgón helyi emlékekkel

Kedden délután megnyitották azt a kiállítást, mely Habsburg Ottó életét, annak érdekesebb részleteit mutatja be.

Palocsai Jenő

A legnagyobb sikere talán annak a tablónak volt, amelyik a trónörökös Fehérvárcsurgón töltött pillanatait mutatta be

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gróf Károlyi György, a Károlyi József Alapítvány elnöke mint házigazda köszöntötte a megjelenteket a kastélyban. Az érdeklődők ezúttal az Életút és örökség című vándorkiállítást nézhették meg, melyet a Habsburg Ottó Alapítvány állított össze. Prőhle Gergely, a kiállító alapítvány elnöke beszélt pár szót a bevezetőben Habsburg Ottó életéről, kezdve azzal a nehéz időszakkal, amikor Madeira lett a királyi család otthona a száműzetés idején.

A legnagyobb sikere talán annak a tablónak volt, amelyik a trónörökös Fehérvárcsurgón töltött pillanatait mutatta be
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Károlyi György kérdésünkre elmondta, hogy személyesen is fontos számukra Habsburg Ottó, ugyanis a nagyapának, Károlyi József grófnak jelentős szerepe volt az ifjú Ottó neveltetésében. Többek között neki köszönhető, hogy szinte hibátlanul megtanult magyarul. A házigazda hangsúlyozta:

– Habsburg Ottó kiváló európai gondolkodó volt, akinek számtalan elfoglaltsága volt, de ettől függetlenül rendszeresen levelezésben voltunk vele, sőt a Károlyi József Alapítványnak ő volt a tiszteletbeli elnöke. Ez nem csak egy cím volt, valódi, hathatós segítséget is nyújtott az alapítványnak, különösen a kezdetek kezdetén.

Mint megtudtuk, a vándorkiállítás csak olyan helyeken fordul meg, ahol járt az osztrák-magyar trónörökös is. A tárlat anyaga szinte állandó, de mégis mindenhol van egy szelet helyi érdekesség.

Fehérvárcsurgó lakossága nem kizárólag a Károlyi család révén találkozhatott Habsburg Ottóval, hanem az iskola névadó ünnepségén is, amelyen részt vett 1999 novemberében feleségével, Regina hercegnővel együtt. A Gróf Károlyi József Általános Iskola azóta sem felejti ezt, így a kiállításmegnyitón az ott tanuló diákok tartottak versekből és énekekből álló magyar és német nyelvű színvonalas műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában