Frissen Fejérből

2021.11.22. 13:55

Kétszáz éves harangszóra emlékeztek Ráckeresztúron

Vajon mi járhatott annak idején az istenfélő ráckeresztúri lakos, Bendák Pál fejében, amikor végrendeletét tollba mondta? Feltehetően olyan cselekedettel szerette volna földi életét lezárni, amely közelebb viszi őt is és szeretett települését is az örökkévalósághoz.

Gajdó Ágnes

A Szironta együttes csengettyűsei emlékezetessé varázsolták az ünnepet

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bizonyára a módosabb emberek közé tartozott, és jól tudta azt is, anyagi javakat nem vihet magával a túlvilágra. Így hát felülemelkedve önzőségen, kicsiny­hitűségen, irigységen, ép és józan ésszel, önnön jószántából többek között a következőről rendelkezett: háromszáz forintot hagyott a templom kasszájában, hogy annak esztendőnként járó kamataiért „minden nap délután 3 órakor a Szentháromság tiszteletire harangozzanak, és a harangozónak 6 Ft, azaz hat forint jutalma légyen esztendőnkint fáradságáért, a többi tizenkét, azaz 12 forintok szentegyházé legyenek”.

 

E rendelkezés értelmében kétszáz éve minden délután 15 órakor megszólal a Szent Kereszt Felmagasztalása-templom harangja a Szentháromság tiszteletére. A különleges és az országban egyedülálló hagyományra emlékeztek a község lakói, oktatási intézményei, civil szervezetei, az önkormányzat és az egyházközség képviselői s a Bendák-leszármazottak. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovács Zoltán plébános és Szabó Tamás, Ercsi város polgármestere is.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

A rendezvényen jelen lévőket Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester köszöntötte, felelevenítve a harangszó történetét, s azt, hogy 2008 augusztusában, a Keresztúr nevű települések találkozója idején a Kossuth Rádióban minden délben a ráckeresztúri templom harangja szólt. A hangbejátszásból kiderült, hogy a templom tornyában három harang lakik, az úgynevezett nagyharang két mázsa és ötvennégy kilogramm, és a Szlezák-féle harangöntőműhelyben készült.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy eleink életében a harangszó figyelmeztetett, ha tűz vagy árvíz fenyegetett, ha ellenség közeledett, vagy meghalt valaki, de harangoztak viharfelhők közeledtekor is, épp azért, hogy a hanghullámok szétoszlassák a sötét fellegeket.

 

Harangszó hívott a szentmisére, az imádságra, a déli harangszó pedig világszerte összekapcsolódik a nándorfehérvári diadallal. A képviselő emlékeztetett arra, hogy minden településen kialakult a harangozás kultúrája: Kőszegen például 11 órakor szólalnak meg a harangok, a kecskeméti nagytemplomban pedig minden péntek délután háromkor az azon a héten elhunytak emlékére. Az ünnepi beszédben elhangzott, hogy a ráckeresztúri délután három órai harangszó egyedülálló hagyomány az országban, s méltóképpen került be a Fe­jér megyei értéktárba. A rendezvényen fellépett a besnyői Szironta együttes, igazán emlékezetessé varázsolva a harang­ünnepet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában