Frissen Fejérből

2021.10.04. 16:00

A Nemzeti Múzeum vagyonkezelésébe kerülhet és megújulhat a lovasberényi Cziráky-kastély

A most még rossz állapotban lévő kastélyt felújíthatják. A jövőben a Nemzeti Múzeum képzési központjaként működhet, de nyitva lenne a látogatók előtt is.

FMH

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Szeretném, ha azt a kastélyrenováló tevékenységet, amit a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram elindításával megkezdtem, főigazgatóként is folytatni, segíteni tudnám. Kiváló a kapcsolatom Glázer Tamással, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. vezetőjével, s körvonalazódik az a megegyezés, amely értelmében a Nemzeti Múzeum vagyonkezelésbe kapná a lovasberényi Cziráky-kastélyt, amit a térségi országgyűlési képviselő és a település vezetésének segítségével szeretnénk felújítani. Ez nagyon jó lenne, mert ez a kastély hosszú ideje rettenetes állapotban van. S a jövőben a Nemzeti Múzeum képzési központjaként működne, de nyitva lenne a látogatók előtt is. Ez jól illeszkedne a Pannónia Szíve programhoz és ahhoz a Kincsestáj túraútvonalhoz, amiben a Velencei-tó környékének épített örökségi értékeit kötjük össze a Vértes és a Móri-árok csodáival. Ennek már vannak megvalósult elemei, például a bodajki kastély, amely gyönyörű lett, és amely részben megalapozta a mostani munkámat is, hiszen én voltam a bodajki kastély kiállításának a kurátora – nyilatkozta lapunknak L. Simon László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában