Frissen Fejérből

2021.09.26. 14:09

Népzenei szakmai napot tartottak Soponyán

Népzenei szakmai napot rendeztek szombaton a település közösségi házában, Szigetköz népzenéjével, népdalaival Pintér Anikó népdalénekes ismertette meg a hallgatóságot.

V. Varga József

Szigetköz népzenéjével, népdalaival Pintér Anikó népdalénekes ismertette meg a hallgatóságot

Fotó: Szecsődi Rita

A regionális szakmai napok, továbbképzések alkalmával egy-egy tájegység énekes, zenei anyagával, zenei hagyományaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, az alkalmakat az ország egész területén szervezik, Fejér megyében jellemzően Nagylókon és Soponyán – mondta el lapunknak Szecsődi Rita népdalénekes, népzenetanár, a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetőségi tagja, a soponyai Délibáb Népdalkör Egyesület vezetője.

Soponyán immár második alkalommal szervezett szakmai napot a Vass Lajos Népzenei Szövetség a Csoóri Sándor Alap támogatásával, a programot támogatta és a szervezést segítette Szücs Norbert polgármester és a Délibáb Népdalkör Egyesület.

Az előadó Pintér Anikó népdalénekes, aki Szigetköz népzenéjével, népdalaival ismertette meg a hallgatóságot. A továbbképzés anyagát Barsi Ernő: Szigetközi népdalok című gyűjteménye adta. A terület néprajzi bemutatása után az éneklés vette át a főszerepet, és hangzottak fel sorra a szigetközi parlando, lassú és friss csárdás dallamok, a párosítók, a szerelmi dalok és dudanóták.

Pintér Anikó a daltanulás mellett a tanult dalok jellegzetességeire, előadásmódjára, a csokorba illesztésének lehetőségeire is kitért, ajánlásokat adott. A szakmai nap zárásaként tizenöt szigetközi dallammal, a tanult anyagból pedig egy összeállított, „kész” csokorral – Által mennék én a Dunán… – távoztak az abai, nagylóki, sárkeresztúri és a házigazda soponyai résztvevők. A szakmai napot meglátogatta Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Szücs Norbert polgármester.

Szigetköz népzenéjével, népdalaival Pintér Anikó népdalénekes ismertette meg a hallgatóságot
Fotó: Szecsődi Rita

A Vass Lajos Népzenei Szövetség 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja és segítse a Kárpát-medencében élő, működő népdalköröket, népzenei csoportokat, a népzenét, néphagyományainkat éltető közösségeket és szólistákat, továbbá segítse a csoportok közötti kapcsolat kiépítését, megtartását, tapasztalatok átadását – fejtette ki érdeklődésünkre Szecsődi Rita.

A szövetség névadója Vass Lajos (1927–1992) zeneszerző, karnagy, akit a Magyar Televízióban 1967–1970-ben megrendezett Röpülj Páva! vetélkedő tett országosan ismertté, melynek szervezője, műsorvezetője volt. A műsorfolyam hatására lendült fel hazánkban a népzenei mozgalom. Országszerte pávakörök alakultak, melyek a mai napig működnek.

A szövetség rendszeresen szervez Kárpát-medencei népzenei versenyeket, országos népzenei táborokat, továbbképzéseket tart, és a lehetőségeihez mérten – társszervezőként – további népzenei programokban vesz részt szakmai segítőként. A szövetség működését a Magyar Művészeti Akadémia, a határon túliakat érintő eseményeket a Bethlen Gábor Alap támogatja, további rendezvényeiket a Nemzeti Kulturális Alap és azok a helyszínek, művelődési házak, amelyek országszerte befogadják rendezvényeiket.

A Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt kétévenként indítják a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, és a határon belül élő nemzetiségi dalkörök, zenei csoportok, szólóénekesek, hangszeres szólisták számára. A versenysorozattal, Vass Lajos szellemiségének adózva – aki a televízió által megénekeltette a magyar népet – bizonyítja, hogy a népzene napjainkban is összetartó érték, zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határainkon innen és túl.

A felmenő rendszerű verseny következő, immár tizenharmadik döntőjére az ősz folyamán kerül sor, gyermek, ifjúsági és felnőtt korcsoportokban, csoportos és szóló kategóriákban. A döntőn a versenyciklus lezárása mellett a szövetség fennállásának 25. évfordulóját is ünnepli, ami – bár tavaly lett volna – sajnos, a pandémia miatt az idei évben tud megvalósulni.

E jeles alkalomból megjelent egy összefoglaló évkönyv, melyben a szövetség minden tagja, csoportja, így a szombati soponyai továbbképzésen résztvevő több csoport is bemutatásra került. Az évforduló alkalmából Vass Lajos Életpálya Díjat alapítottak, az elismerést első alkalommal Kóka Rozália mesemondó, népdal- és mesegyűjtő, népdalénekes, néprajzkutató, a szövetség létrehozója és posztumusz Életpálya díjat Gerzanics Magdolna néprajz- és népzenekutató, újságíró, a szövetség egykori szakmai vezetője kapta.

A Kárpát-medencei népzenei táborban a gyakorlati foglalkozások mellett a résztvevők megismerhetik a népdalok kiválasztásának, a csokrok összeállításának szempontjait, a hangszerelés lehetőségeit egy összeállításon belül, megismerkedhetnek a népzene, a népdal hiteles megszólaltatásával. A szövetség táborát az idén 29. alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson, két turnusban – tette hozzá Szecsődi Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában