Frissen Fejérből

2021.09.22. 16:43

Megelevenedő sorsok, életutak a Katonaportrék kiállításán

Katona­portrék címmel nyílt kiállítás kedden a városháza emeleti folyosóján. A tablókon 36 nyugállományú katona és katonahölgy élete jelenik meg Dániel Mária Magdolna fotográfus képei, valamint Silye Sándor és Csató József újságírók szövegein keresztül.

Héjj Vivien

Harminchat katona életútját ismerhetjük meg

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2019-ben indult útjára a legújabb kori hadtörténetben szerepet vállaló fehérvári katonák életútját bemutató Katonaportrék című tárlat. A kezdetekkor 20, egykor Székesfehérváron szolgálatot teljesítő katonát ismerhettünk meg, ám a legújabb tárlat már 36 életutat tár elénk.

Székesfehérvár mint katonaváros nemcsak múltjára, jelenére is büszke lehet, a Magyar Honvédség Főparancsnoksága mellett a NATO-erőket integráló többnemzetiségű kontingensnek is székhelye a város.

– Ennek az alapnak a megteremtéséhez önök, az egykori katonák is hozzájárultak szolgálatukkal – hangsúlyozta a megnyitón Lehrner Zsolt alpolgármester, aki köszönetet mondott a jelen lévő egykori katonáknak, hogy tevékenyen szolgáltak és öregbítették Fehérvár hírnevét.

Harminchat katona életútját ismerhetjük meg
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elnöke elmondta, a kiállításon bemutatott, ma már nyugállományban lévő hivatásos katonai szolgálatot teljesítők jelentős részének a katonai pálya a felemelkedés lehetőségét biztosította.

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke, Sipos András kiemelte, szeretnék, ha a fehérvári iskolák diákjai is megismernék a portrékon szereplő katonákat, és beszélgethessenek velük életpályájukról, a magyar honvédség elmúlt időszakáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában