Frissen Fejérből

2021.09.14. 08:30

Közel a kortárs Tragédia-premier

A Fame című musical szeptember 11-i bemutatójával elstartolt a Vörösmarty Színház 2021–2022-es évada. Nézzük, mivel készül még a társulat idén, s kicsit azt is, mire az évad második felében!

Majer Tamás

A Fame című musical Hargitai Iván rendezésében került a székesfehérvári színház színpadára, sok-sok tehetséges fiatal játszik az előadásban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szeptemberben ugyan már nem, de a továbbiakban még bizonyára bőven játssza a színház a Hargitai Iván rendező által fehérvári színpadra vitt, a bevezetőben említett világhírű musicalt.

A következő nagyszínpadi premier szeptember 25-én jön. Az ember tragédiája 2.0. című előadás premiere előbb tavaly szeptemberben, a főpróbahéten beesett pozitív koronavírusteszt miatt, majd október 31-én maradt el. Az ok ugyanaz volt. A Bársonyszék bérlet előadását előtte egy nappal még megtartották, az bár teljes értékű előadás volt, mégsem premier. A madáchi gondolat folytatásaként értelmezhető kortárs szöveget Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál „követte el”. Az előadásban a teljes társulat benne van. Négyen rendezték: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János.

A Fame című musical Hargitai Iván rendezésében került a székesfehérvári színház színpadára, sok-sok tehetséges fiatal játszik az előadásban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Októberben négy premiert is tart a színház. A Diótörőcske lesz az első. Csukás István utolsó színpadi műve Székesfehérváron debütál. A teátrum társulatának fiatal színművésze, Kerkay Rita viszi színre a mesejátékot. A Diótörőcske címszerepét Kuna Károly alakítja. Kádas József felel a koreográfiáért, Matkó Tamás a zenéért.

– Csukás István úgy tudott szólni a gyerekekhez, mint kevesen a világon. Minden idők legnagyobb magyar mese- mondója, Kossuth-díjas költőnk, írónk 2020. február 24-én, 83 éves korában hagyott itt bennünket. Meséin generációk nőttek fel, és a mai kis és nagy gyerekek körében is az ő meséi, mesehősei a legnépszerűbbek – olvasható a színház honlapján.

A másik októberi nagyszínpadi bemutató rendezője Bagó Bertalan. Gyurkó László 1973-ban írta színpadra a Don Quijotét, ezt a változatot használja a Vörösmarty Színház.

A bús képű lovag, Don Quijote De La Mancha szörnyűséges kalandjai és gyönyörűszép halála című, műfajára nézve mulattató zenés játékban Andrássy Máté lesz Don Quijote, Sarádi Zsolt Sancho Panza. Nagy Péter, Varga Lili, Juhász Illés, Kelemen István és Kozáry Ferenc is színpadra lép.

Még mindig október: a Pelikán Fészekben szintén jön egy ősbemutató. Háy János A cégvezető című regényének színpadi adaptációjában Sághy Tamás játszik majd.

– Korunk embere a cégvezető. A napi hajsza vagy megedzi, vagy egy életre megcsömörlik. Mindenből a legjobb jár neki: nőből, karórából, öltönyből, autóból. Ez határozza meg napi értékítéletét, életstílusát… – áll az előadás leírásában.

Az ember tragédia 2.0 délfrancia színében Picasso a sztár, a képen Kozáry Ferenc, Gáspár Sándor és Kovács Tamás
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy Zsótér Sándor-rendezés lesz a Kozák András Stúdió első bemutatója. Ez a negyedik októberi premier. Werner Schwab Pisztácia és mogyoró című radikális komédiáját Szajbély Mihály fordította. A színház ajánlójában az osztrák dráma fenegyerekeként aposztrofálja a szerzőt, akinek 1991-es művét a magyar színházak eddig keveset játszották. Egy bérház lakói a történet szereplői.

Agatha Christie Az egérfogó című krimijét Horváth Csaba rendezi. A novemberi, nagyszínpadi előadásban Krisztik Csaba lesz a főszereplő, ő testesíti meg Trotter őrmestert. A cselekmény szerint egy, a világtól elzárt panzióban zajlik majd a nyomozás. Persze, hogy a gyilkos után!

A tavaszi premierekre, ha eljön az ideje, még visszatérünk. Álljon itt felsorolásként annyi, hogy Tóth Ildikó főszereplésével várhatjuk Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámáját a nagyszínpadon, s Horváth Csaba rendezésében a Szentivánéji álom című Shakespeare-klasszikust, Nádasdy Ádám fordítása szerint.

Különösen izgalmasnak ígérkezik Szakonyi Károly Adáshiba című drámájának jövő évi bemutatója a Kozákban, valamint Nagy Péter Antigoné-rendezése ugyanott. Nagy Péter, illetve a már említett Kerkay Rita színészek mellett Molnár G. Nóra színművész is rendez: ő Weingarten Nyár című drámáját viszi színre az évad második felében, a Pelikán Fészekben.

– Továbbra is műsoron maradnak a Vörösmarty Színház legsikeresebb előadásai, a Játék a kastélyban, az Odaadó hívetek, Surik, a Trianon, a Mikve, A padlás és A Vágy nevű villamos – adta közre a teátrum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában