Frissen Fejérből

2021.09.26. 11:24

Kiérdemelt figyelem – Csoóri Sándorra emlékeztek Gárdonyban

Pikniket szerveztek Csoóri Sándorra emlékezve.

Tihanyi Tamás

Bakonyi István Novák Péterrel beszélgetett

Fotó: Tihanyi Tamás

A helyszín elnevezése hármas, de ugyanarról beszélünk: a Fejér megyei irodalmi emlékfalnál, Gárdonyi Géza Emlékházánál, a Velencei-tavi Galériánál várták szombaton azokat, akik Csoóri Sándorra kívántak emlékezni beszélgetéssel, filmmel, borkóstolóval, de még divatbemutatóval is.

Bakonyi István irodalom-történész, a Csoóri Sándor Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, a nap során ő idézte fel először a Zámolyon született, és 2016. szeptember 12-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas költő alakját, szellemi nagyságát.

– A mai délutánon bemutatjuk azt az összetettséget, amely a Csoóri életmű sajátja – ígérte. – Elsősorban a költőt és az írót, esszéírót köszönthetjük az ő személyében, de azt is tudjuk, szoros szálakkal kötődött a népköltészethez és a népművészethez, hiszen tudta, mennyire fantasztikus az a világ, amelyhez személyesen is szorosan kötődött.

A Fehérvár TV filmjének levetítése után Novák Péter zenész, rendező, színész, szövegíró érkezett, ő beszélgetett Bakonyi Istvánnal és osztotta meg a hallgatósággal Csoórihoz fűződő emlékeit. „A figyelmét kiérdemeltem, és ezért nagyon hálás vagyok sorsnak”, jelentette ki Novák, aki idővel intenzív és közeli kapcsolatba került a költővel, s később ő vitte színpadra A halálra táncoltatott lány című színművét.

Bakonyi István Novák Péterrel beszélgetett
Fotó: Tihanyi Tamás

Szó volt a népi kézművesség múltjáról és jelenéről Beszprémy Katalin hímző vetítettképes előadása során, majd Mundrusz Anett, a népművészet ifjú mestere a divatról beszélt a hagyományok tükrében. A délután végén koszorú került a költő portréja mellé a fáklyafényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában